П’ять ОТГ краю повністю «інвентаризуються» – осучаснять роботу електронними базами даних

На фото: голови ОТГ: Юрковецької – Віталій Шафер, Селятинської – Валерій Полянчук, Мамаївської – Наталя Катрюк, Кіцманської – Сергій Булега, а також директор центру розвитку місцевого самоврядування в Чернівецькій області Тетяна Татарчук. Голова Сокирянської ОТГ підписав Меморандум напередодні.  

 

Повна інвентаризація майна – нерухомості, землі, прозорість в управлінні ним, виявлення «незадіяного», і як наслідок – збільшення надходжень до бюджетів громад, чіткий облік надходжень до бюджету – це мета проекту «Електронні рішення для громад», який запровадять у себе п’ять громад Чернівецької області. Підписали Меморандум про співпрацю між ОТГ в рамках цього проекту на урочистій церемонії в понеділок у Чернівцях.

Що дасть проект?

Громади отримають доступ до електронних баз даних, створять власні реєстри (населення, комунального майна, земельних ділянок тощо) і це дасть можливість не лише повністю володіти інформацією про громаду та її можливості, а й аналізувати дані з метою подальшого розвитку  ОТГ та приймати обгрунтовані прозорі рішення з усіх питань. Сільські ради будуть відповідно технічно оснащені, а працівники навчені працювати в електронних базах даних. Надання адміністративних послуг стане ще зручнішим.

Чому є потреба в електронних базах даних?

Голови ОТГ щоденно стикаються з невідповідностями у документах, невизначеністю власності земельних ділянок тощо. Наприклад, є землі різної власності, але оскільки реєстри переходили від БТІ до органів юстиції, то не всі дані враховані і збережені. Також відбувалися зміни в законодавстві, після яких землі з-за меж населених пунктів тепер увійшли в ці межі. Також, окрім земель сільгосппризначення, є ще землі промисловості, на яких розташовані об’єкти – і невідомо, які в них права власності, чи вони оподатковуються.  У гірських територіях є багато паїв, які неуспадковані, не перебувають у власності. Також у людей є державні акти старого зразку, яких також не видно у базі даних. Саме для уникнення таких та інших подібних ситуацій потрібні бази даних, які розроблятимуть незабаром уже 5 ОТГ в Чернівецькій області.

Хто ініціював участь у цьому проекті?

Ініціатором виступила Кіцманська ОТГ і її голова Сергій Булега. На урочистому підписанні Меморандуму про співпрацю він розповів, що понад 10 років тому цій темі була присвячена його  дисертація. «Зараз цей продукт готовий. Надавати послуги на точнішому рівні, контролювати наші дії, наповнити новим змістом роботу наших ЦНАПів і наших земельних відділів – це завдання проекту. Його використання буде корисним для нас, зробить нашу роботу зручнішою і прозорішою для громад», – запевнив Сергій Булега. А супроводжувати проект в області і надавати консультативну допомогу буде Центр розвитку місцевого самоврядування. До проекту долучаться Юрковецька, Селятинська, Сокирянська, Мамаївська та Кіцманська ОТГ.

 

Мовою цифр. На конкурс щодо участі у проекті «Електронні рішення для громад» взяли участь 300 ОТГ. З них відібрали 50, і тільки 20 реалізовуватимуть проект у першій хвилі. І з цих 20-ти – аж п’ять з Чернівецької області, до того ж дві – в одному районі, Кіцманському! Тож наша область стане пілотною для цього проекту, спрямованого на поширення електронних послуг і використання електронних систем.

Маріанна АНТОНЮК, Версії

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *