Хитрощі газівників: активісти пояснили, чи обов’язково сплачувати рекомендований платіж

Отримавши в грудні квитанції за послуги з газопостачання за попередній місяць, більшість українців жахнулася. Споживачам, які раніше платили до 1000 гривень на місяць за блакитне паливо, пропонують заплатити 2000 — 3000 гривень. Звідки ці суми? Як з’ясувалося, у квитанціях з’явилася ще одна графа — рекомендований платіж. У декого він більш як удвічі перевищує плату за реально спожитий газ. Споживачі не розуміють, за яким саме принципом постачальники газу вирішують, скільки запропонувати споживачеві переплатити. Так, саме переплатити! Адже послуги на всю суму, що пропонують сплачувати, ще не надали, пише газета Експрес.

Як пояснюють газівники, у розрахунку рекомендованого платежу враховують вартість так званого прогнозного споживання газу наступного місяця.

Прогнозне споживання газу розраховують, виходячи із середньорічного об’єму споживання, яке множиться на місячну частку (відсоток), встановлену в додатку №1 до Кодексу газорозподільної системи для кожної групи споживання . Групи споживання визначають залежно від того, які газові прилади встановлені у помешканні та використовуються. Номер вашої групи зазначений у нижньому лівому куті рахунку-квитанції на оплату за газ.

– Річ у тім, що облгази намагаються зібрати якомога більше коштів зі споживачів. Тому й вигадують усілякі хитрощі. Зокрема, і рекомендований платіж, – пояснює Тарас ГАЛАЙДА, провідний спеціаліст ГО “Публічний аудит”. – Так, платіжки за газ так хитро складають, що пересічний споживач часто не може зрозуміти логіку цих цифр й сплачує більшу суму за послугу, хоч її ще не отримав.

– Як газівники обгрунтовують виставлення оцих рахунків наперед?

 – Постачальники газу повідомляють споживачам, що Верховна Рада в листопаді ухвалила Закон України “Про житлово-комунальні послуги”, у якому передбачено нарахування штрафних санкцій – пені. Мовляв, за цим законом пеня нараховується при найменшому порушенні термінів розрахунку за комунальні послуги та газ. Відсотки будуть нараховувати за кожен день несплати. Тож, як кажуть у газопостачальних підприємствах, сплата рекомендованого платежу мала б убезпечити споживачів від боргів за газ й відповідно – пені та штрафів.

– Невже пеня буде такою значною, що треба сплачувати авансом?

– Газопостачальні підприємства забули повідомити, що пеня буде запроваджена лише у 2019 році. І сума цього штрафу  не така значна, щодня нараховуватиметься додатково 0,01% суми до сплати. При оплаті за газ 1000 гривень на місяць за кожний прострочений день потрібно буде заплатити 10 копійок пені. Йдеться про 3 гривні на місяць. Тим часом споживачам рекомендують сплачувати авансом 1000, а то й декілька тисяч гривень. Чудова схема отримання переплат на кругленькі суми задля акумулювання коштів на рахунках.

– То чи обов’язково здійснювати рекомендований платіж за газ?

– Ні, не обов’язково. Хоч і в квитанції це чомусь не роз’яснено. Сплачувати чи ні – особисте право споживача. 

За матеріалами expres.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *