Напарники: поліція та «психушка»?

Під Головним управлінням Нацполіції у Чернівецькій області 1 серпня відбувся пікет громадянки Минодори Василівни Таранчук. Пані завчасно повідомила про свою акцію Чернівецьку міську раду, зазначивши, що буде «із плакатом для захисту та вирішення своїх законних прав та інтересів» і триватиме захід від 9.00 до 18.00 по вул. Головній, 24, вул. Кордуби, 21, де розташувалася обласна прокуратура, на Центральній площі та по вул. Грушевського. Водночас вона попросила «забезпечити належне ставлення… під час проведення заходу з боку міліції та прокуратури».  Виконком міської ради попередив про захід усі причетні до нього структури і попросив ГУ Нацполіції «забезпечити належний громадський порядок під час проведення заходу» (відповідний документ підписаний заступником міського голови О.Паскарем). На пікетування підтримати організаторку заходу прийшли й інші громадяни.
Як повідомила редакції пані Таранчук, результати пікетування були неочікувані: організаторку пікету запросили до кабінету керівника служби внутрішньої безпеки обласного ГУ НПУ. Решта людей, які підтримували пікет, залишилися в кімнаті очікування поліції. Як стверджує пані Таранчук, до поліцейського кабінету разом з нею прибула й психіатрична бригада медиків з обласної комунальної установи «Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», відомої як швидка медична допомога.
Пікетувальницю насильно забрали  до психлікарні (у редакції наявні диктофонні записи свідків цього інциденту, зрештою, факт підтверджує і начальник внутрішньої безпеки ГУ НПУ в Чернівецькій області Василь Соник, хоча й стверджує, що для виклику медиків були підстави), але згодом відпустили. На тілі жінки після перебування у поліції та психлікарні – численні синці. Упродовж тижня, зі слів пані Таранчук, вона намалася отримати від поліції та прокуратури направлення на судмедекспертизу для зняття побоїв – безрезультатно. Лише втручання уповноваженого з прав людини у Чернівецькій області Леоніда Ілюка дозволило пікетувальниці зафіксувати побої. Довідка від медиків від 8 серпня 2016 року в неї на руках.
Чому поліція і прокуратура відмовляли людині у направленні на судмедекспертизу? Хто наніс пані Таранчук побої? Частково відповідь на ці питання можна отримати, дізнавшись, із якої причини жінка вийшла на пікет. З’ясувалося, що вона понад 10 років тому втратила можливість мешкати у власному житлі, розташованому на власній приватизованій земельній ділянці. І стверджує, що це сталося не без втручання в ситуацію представників правоохоронних органів.

Так це чи ні – запропонуємо читачам самим розібратися, ознайомившись з публікаціями у наступних числах «Версій». Тим часом, на сьогоднішній порядок денний виносимо запитання: чому на оголошений завчасно мирний пікет правоохоронці відреагували саме таким чином і чому не виконали своїх прямих обов’язків – не направили громадянку, на її прохання, до судмедекспертів?

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *