Наступного року випускники ПТУ і технікумів складатимуть ЗНО з української мови

Наступного року у процедуру проведення зовнішнього незалежного оцінювання буде внесено низку новацій. Про це на прес-конференції в Укрінформі розповів директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.

“На сьогодні вже визначено: вперше у ДПА в формі ЗНО з української мови обов’язково будуть брати участь випускники професійно-технічних закладів, а також коледжів. Це дасть можливість подивитися, який рівень підготовки є в школі, протехзакладі і коледжі і в цілому спрямувати єдині вимоги до рівня оцінювання цих випускників”, – сказав Карандій. 

За його словами, найбільші зміни очікуються у тестах з іноземних мов. Зокрема, з’явиться елемент оцінювання нового виду діяльності – сприйняття мови на слух. “Буде окремий блок – аудіювання. Крім того, передбачається, що в процесі ДПА буде використаний дворівнений тест за рівнем володіння мови В1 та В2”, – зазначив керівник УЦОЯО.

Третя новація, що передбачається в проведенні ЗНО наступного року, – адаптація тестів з української мови та літератури, математики та історії України для осіб з порушенням зору.

“Ця категорія не є великою, але ці люди потребують справедливого підходу в плані рівних умов доступу до вищої освіти”, – зазначив директор УЦОЯО.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *