Планування вагітності й сім’ї – основа щастя матері і дитини!

Кожна жінка хоче бути коханою, а планування вагітності та сім’ї є надійним способом збереження та покращення здоров’я жінки та її дитини. Відповідальність за планування сім’ї лягає на обох майбутніх батьків. Це передбачає обізнаність у тому, з якого віку народжувати дітей, скільки мати дітей, яких інтервалів дотримуватися між пологами, а головне – практикувати здорову щодо себе та майбутнього покоління поведінку. Дуже важливо знати про методи запобігання небажаній вагітності. Якщо ви не плануєте дітей – слід подбати про контрацептиви. Це допоможе уникати аборту – шкідливої та небезпечної для жінки операції.

контрацепція
Жодний аборт не минає безслідно для жінки. З цим пов’язано понад 100 фізичних ускладнень. До безпосередніх належать: онкологічні захворювання та інфекції статевих органів, порушення менструального циклу, ушкодження матки та інших внутрішніх органів, головний біль, запаморочення, тромбози. В деяких випадках «безпечний, легальний» аборт може закінчитися смертю жінки.
– Особливе місце серед ускладнень абортів займає постабортний синдром. Це сукупність різних симптомів, як фізіологічних, так і психологічних. Найбільш розповсюдженими з них є: безплідність і проблеми із зачаттям, передчасні пологи, викидні, позаматкова вагітність, сексуальні розлади, депресії, почуття провини, суїцидальні настрої, розпач, бажання ще однієї вагітності, анорексія (відсутність апетиту), нічні кошмари про дітей тощо, – розповідає Лілія ЦАР, лікар акушер-гінеколог жіночої консультації міського пологового будинку №2.

У жінок, які зробили аборт, на 300% зростає ризик розвитку раку грудей. Як відомо, цей вид раку посідає перше місце серед причин смертності від онкологічних недуг в усьому світі. А якщо жінка мала кілька абортів, а перша дитина в неї народилася після 35 років, то ризик зростає в 8 разів.

Якщо жінка не планує народжувати дітей, варто подбати про застосування певних методів контрацепції, попередньо отримавши консультацію у лікаря. Застосування засобів контрацепції є важливим і для попередження захворювань, що передаються статевим шляхом (мікоплазмозу, трихомоніазу, гарднерельозу, герпетичної інфекції, вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), вірусу гепатиту тощо).
– Якщо раніше більшості з нас були відомі лише деякі контрацептиви – презерватив, гормональні пігулки та спіраль, то нині існує набагато більше засобів для запобігання небажаній вагітності. Усі вони мають свої плюси та мінуси, тож краще їх застосовувати за призначенням лікаря, – зауважує Оксана ЦУРКАН, практикуючий акушер-гінеколог міського пологового будинку №2.

На сьогодні існують такі види контрацептивів: презерватив (надійність 90-92%), діафрагма (70%), сперміциди (75%), внутрішньоматкова спіраль (80%), внутрішньоматкова система «мірена» (99,5%), протизаплідні пігулки (99%), міні-пілі (90%) та екстрена контрацепція (58-95%). Вони відрізняються за механізмом дії, ефективністю і способом застосування, а також мають додаткові (не контрацептивні) позитивні ефекти. Це дає можливість підібрати свій особливий засіб запобігання вагітності кожній парі.

На базі міського клінічного пологового будинку №2 існує кабінет «Планування сім’ї», де можна отримати консультацію з питань планування вагітності, підготуватися до народження бажаної і здорової дитини, або ж дізнатися більше про те, як уникнути небажаної вагітності та не стати жертвою захворювань, які передаються статевим шляхом.

Репродуктивне здоров’я – це стан повного фізичного, розумового та соціального благополуччя, а не просто відсутність хвороб репродуктивної системи чи порушень її функції, тобто репродуктивне здоров’я означає можливість задовільної та безпечної здатності до відтворення.
Всесвітня організація охорони здоров’я
Матеріал підготовлено за сприяння просвітньої кампанії «Майбутнє варто планувати», здійснюваної Благодійним фондом «Нова сім’я» за підтримки Благодійного фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї» та Агенства США з міжнародного розвитку.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Планування вагітності й сім’ї – основа щастя матері і дитини!”