зіркове видовище – безкоштовно Cьогодні на Землі пік метеорного дощу від Персеїд Українці зможуть побачити зорепад у ніч на 12 серпня

Фото: NASA, Майкл Менефі Літнє небо, сповнене Персеїд
Фото: NASA, Майкл Менефі
Літнє небо, сповнене Персеїд

Персеїди – метеорний потік, який щорічно у серпні рухається з боку сузір’я Персея, що пояснює назву небесного явища. Персеїди виникають внаслідок проходження Землі через шлейф («хвіст») часток зіркового пилу, випущеного кометою Свифта-Таттла. Найдрібніші часточки, завбільшки з піщинку, згорають у земній атмосфері, утворюючи зірковий дощ. Його інтенсивність поступово зростає, сягає піку і поступово спадає.

Потік проявляє активність від 17 липня до 24 серпня, і максимум зазвичай припадає на 12 серпня. Кількість метеорів досягає 60 об’єктів на годину. 2015 року максимум прогнозувався на першу половину доби 13 серпня. Спостерігати явище можна у прямому ефірі на каналі NASA.

Нинішнього року камери NASA зафіксували перші боліди – метеори, що світяться при проходженні через атмосферу Землі – 26 липня. Сьогодні, коли вийшло це число «Версій», у небі можна побачити до 200 Персеїд на годину: це пік метеорного потоку, який триватиме до суботи включно, тобто до 13 серпня. Астрономи прогнозують, що Персеїди-2016 будуть великими та яскравими.

12 серпня українці зможуть побачити зорепад. Щоправда на відкритій місцевості, а не на територіях населених пунктів з потужним нічним освітленням, яке перекриває спалахи від зіркового пилу.

Пік Персеїд цьогоріч збігається в часі із супермісяцем, коли повний Місяць світиться на 30% яскравіше, ніж зазвичай. Очікується, що за рахунок цього метеорний потік краще спостерігатиметься із Землі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *