Громадянська освіта – для місцевого розвитку

 

Проект «Громадянська освіта як ключ до місцевого розвитку» завершився 30 липня. Це частина проекту «Регіональні голоси – громадянська освіта дорослих для розширення прав і можливостей локальних громад в Україні та Білорусі» і водночас продовження діяльності Відкритого університету для дорослих у партнерстві з Чернівецькою обласною універсальною науковою бібліотекою  ім. М. Івасюка.  

Полігоном нинішнього проекту стали Магальська та Острицька ОТГ Чернівецької області,   де більшість населення становлять румуни, а українці є етнічною меншиною.

Дружна команда виходила з того, що в наш час уже неможливо за 5-6 років підготувати людину до професійної діяльності раз і на все життя, бо щороку оновлюється близько 5% теоретичних і 20% професійних знань. І тому саме подальше навчання стає критичним чинником у сферах зайнятості та соціального забезпечення, економічного зростання та конкурентоспроможності. Особливо актуальне це для України в умовах реформи децентралізації влади й створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Проблема погіршується слабкою громадянською обізнаністю мешканців нових ОТГ, недостатнім рівнем їхнього залучення до активної громадянської діяльності, браком дієвої моделі організації неформальної освіти для дорослих в сільських громадах, в першу чергу – жінок і представників органів влади й активних громадян, – наголосила Олена Танасійчук – президентка Благодійного фонду «Суспільні ресурси та ініціативи», який реалізував цей проект за підтримки DVV International Ukraine у партнерстві з Українською асоціацією освіти дорослих і за сприяння Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Проектна команда  ще торік через соціологічне дослідження визначила наявні освітні проблеми Магальської та Острицької ОТГ і потенційні можливості їх вирішення. Фахівці та експерти в галузі освіти дорослих розробили дві комплексні освітні програми: «Базовий курс ефективного громадянства і комунікацій» для жінок-представниць різних етносів і «Базовий курс ефективного управління та участі» для представників органів влади та місцевих активістів.

Від лютого до травня ц.р. тривало навчання дорослих за цими програмами у Магальській та Острицькій ОТГ. А 30 травня у Магалі та Остриці презентували фотовиставки «Прості обличчя непростої історії», присвячені звичайним мешканцям цих громад, які в сучасних непростих умовах зуміли зберегти любов до рідного краю, толерантне ставлення до інших національностей, власні звичаї, традиції, культуру.

Упродовж червня-липня у Чернівцях проведено 20 навчальних годин за партнерською програмою Херсонского ОЦ «Успішна жінка» «Громадянська освіта жінок – нові можливості для розвитку місцевої громади».

Нагадаємо, 2016 року Благодійний фонд «Суспільні ресурси та ініціативи» спільно з ЧОУНБ ім. М. Івасюка, у партнерстві з Асоціацією народних університетів Німеччини DVV International Україна та за підтримки МЗС Німеччини започаткував Відкритий університет для дорослих. За 3 роки понад 1500 його слухачів прийняли участь у Програмах неформальної освіти та отримали знання з різних питань. Проводилися також курси румунської мови, акторської майстерності, форум-театри та ціла низка інших культурно-мистецьких заходів.

Вл. інф.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *