Десантники, яких звуть чернівецькими

 

…У червні 2014-го поблизу містечка Щастя тривав запеклий бій, про який важко згадувати десантнику Олександру: він тоді підірвався на міні у бронетранспортері. Там було суцільне місиво з восьми поранених і загиблих…  

Сам Олександр отримав контузію, черепно-мозкову травму та перелом ноги. Всупереч усьому, після тривалого лікування повернувся у стрій, згодом довів, що здатен виконувати завдання на рівні з іншими. Тренувався, стрибав з парашутом і знову зі своїм підрозділом вирушив у район проведення Операції Об’єднаних сил.

– Військова служба є моїм призначенням, – каже Олександр, – я з дитинства мріяв бути військовим і, попри волю батьків, по закінченні цивільного вузу пішов у військову частину та уклав контракт. Не уявляю для себе іншого заняття, надто  в час війни…

Десантний підрозділ, який за місцем дислокації  називають Чернівецьким, є потужною складовою у структурі 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. Славний бойовий шлях підрозділу дозволяє пишатися тим, що ці хлопці служать в нашій області. Та дивлячись на їхні спокійні обличчя, мало хто уявляє головне: як триває їхня війна.

Луганський аеропорт, Широкіно, Станиця Луганська  – далеко не повний перелік боїв, у яких брали участь десантники.

– Ми з повагою ставимося до того, що розташовані там, де раніше дислокувався 300-й окремий механізований полк, – кажуть військовослужбовці.  – І водночас важливо, щоби люди знали, що ми є підрозділом Десантно-штурмових військ, бо пишаємося приналежністю до них.

Чернівецький підрозділ десантників сформований восени 2013-го, практично напередодні окупації Криму. Вже навесні 2014-го після прискореного бойового злагодження десантники вирушили на фронт, і вже п’ятий рік перебувають там переважну більшість часу.      

– Ми повірити не могли, що наш так званий «сусід» відібрав Крим і частину території на Сході. Тоді, на початку 2014 року, думали що швидко повернемося додому. До кінця не усвідомлювали, наскільки все серйозно, аж поки зазнали перших втрат, – розповідає наш співрозмовник Олександр. Він служить від початку створення підрозділу, нараховуючи  майже три роки в зоні бойових дій.                   

Прикладів мужності і самовідданості, проявлених під час виконання бойових завдань, серед військовослужбовців підрозділу чимало. Як каже офіцер морально-психологічного забезпечення, якого теж звуть Олександром, він не з розповідей знає, що десантник повинен бути  сильним як тілом, так і духом. І це є основою, яка саме й забезпечує виконання поставлених завдань і на високому рівні підтримує бойову готовність.

– Оскільки військовий колектив повинен діяти на полі бою як єдине ціле, побудові правильних стосунків у нас надається важливе значення, – наголошує офіцер. – Необхідно, щоби військовослужбовці довіряли як один одному, так і командиру свого підрозділу. В колективі панує дружня атмосфера, бо всі чітко розуміють, для чого служать і кого захищають.

Серед особливостей служби в підрозділах ДШВ офіцер вбачає дисциплінованість, витривалість і постійну готовність за наказом командира у найкоротший час вирушити на виконання завдань. Наразі головним завданням для підрозділу є відновлення боєздатності та бойове злагодження, щоби невдовзі знову вирушити в зону проведення операції Об’єднаних сил.                

– Мабуть, відпочити насправді ми зможемо тільки після закінчення Операції Об’єднаних сил, коли країна знову стане єдиною. А поки – лише короткий перепочинок.

Наразі підрозділ – і загалом бригада – мають потребу в нових кадрах. І є достатньо вакансій, щоби кожний міг обрати те, що йому імпонує. Окрім бойових, пропонується широкий вибір посад, споріднених з цивільними: водії, фінансисти, кухарі, санінструктори тощо.      

Служба в 80-й десантно-штурмовій бригаді гарантує гідне грошове забезпечення, до речі, вище, ніж у більшості військових частин. Солдат першого року служби отримує від 12800 грн  на місяць, а під час перебування в районі операції Об’єднаних сил – від 19300 грн на другій лінії та від 29800 грн на першій лінії зіткнення. Під час підготовки до вибуття в район виконання бойових завдань виплачується додаткова премія в розмірі 3000 грн.

Контрактом передбачене повне речове забезпечення, харчування, безкоштовне  медичне обслуговування, забезпечення житлом, або виплата компенсації за його оренду, а також інші соціальні пільги для військовослужбовців та членів їх сімей згідно чинного законодавства.

Охочим укласти контракт треба звернутися до Чернівецького облвійськкомату за адресою вул. О.Кобилянської, 32, або до комісаріатів за місцем перебування на військовому обліку Контактні телефони: 0993211921, 0509480349,  (0372)524349.

 Тетяна ПОПОВИЧ, пресофіцер Чернівецького облвійськкомату

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *