Як щодо Чернівецької єпархії, адже Києво-Печерську лавру повернули українцям

РНБО запровадила персональні санкції проти намісника Києво-Печерської Лаври, відомого за кличкою Паша Мерседес. Санкції запровадили також проти низки інших священників УПЦ московського патріархату. І ще одна приємна новина: Києво-Печерську лавру нарешті повернули українцям: її офіційно зареєстрували монастирем у складі ПЦУ.

Тим часом митрополит Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ (МП) Мелетій, у якого СБУ знайшли паспорт з російським громадянством, виїхав до Молдови. Там він 1 грудня разом із місцевим архієреєм Петру провів спільну літургію на честь ювілею духовної служби в Єпископському соборі князя Невського. Мелетія супроводжували служителі Чернівецько-Буковинської єпархії. Після святкової частини вони відвідали дитячий садок. Про це повідомляється на сторінці у Facebook Єпископства Унгенського і Ніспоренського.

Нагадаємо, що 25 листопада СБУ провела контррозвідувальні заходи на території Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ (МП). Під час обшуку було знайдено методички з Москви, російський паспорт очільника єпархії  та посвідчення окупантів.

Та найбільшою несподіванкою, мабуть, стало те, що обидва очільники втрапили в сексуальний скандал. Ба більше, архимандрита УПЦ МП Микиту застукали з неповнолітнім. А на єпархіальних комп’ютерах знайшли дитячу порнографію. І, найстрашніше, не скачану з інтернету, а зроблену на місці. Та це не завадило митрополиту Онуфрію  висвятити п. Микиту в своїй резиденції на єпископа і направити до Івано-Франківська. Та іванофранківці проти цього призначення. У них, між іншим, залишився один єдиний собор, що належить УПЦ МП, звідки  попередник втік до Москви.

Аналізуючи цей скандал, радіо НВ запросило до себе на ефір відому журналістку Соню Кошкіну, яка глибоко знається цій темі. На її думку звинуватити монаха Онуфрія у проросійських настроях важко, водночас його права рука керуючий справами Поканіч є аж занадто проросійською особою, просякнутою руським міром. Ще у 2009 році він мав паспорт громадянина рф.

Щодо нашого Мелетія, який теж має російський паспорт, журналістка-дослідниця зауважила, що Чернівецька кафедра є рідною для Онуфрія, і вона, ця кафедра, є чимось на зразок МЗС. А Мелетій їздить  світом та відкриває приходи. І саме ці приходи Соня Кошкіна вважає агентурною мережею росії. До слова, саме вона надрукувала ще 2018 року документ СБУ, в якому один із керівників відомства, щоправда, звільнений після її публікації, рекомендував не дозволяти перехід церков московського патріархату до Православної церкви України.

…Зрозуміло, що в нашій буковинській історії довкола очільників мп багато кримінальних складових. Та чи буде рух у цьому напрямку? Однозначної відповіді поки що немає.

Вл. інф.   

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *