Що можуть загальні збори громадян за місцем проживання

Основна ідея Зборів полягає у тому, що ця форма місцевої демократії повинна бути доступною для реалізації навіть невеликій групі громадян, які мають виборчі права і поживають у територіальній громаді.

Організаційно-правовий механізм підготовки й проведення Зборів має дозволяти ініціаторам Зборів досягти мети, навіть якщо цьому протидіють органи і посадові особи місцевого самоврядування.

Крім ініціативних груп, суб’єктами права ініціювання Зборів можуть виступати депутати і посадові особи місцевого самоврядування та органи самоорганізації населення.

Збори можуть наділятися, передусім консультативними (дорадчими) й контрольними повноваженнями.

Загальні збори громадян – не лише інструмент опозиції щодо місцевої влади, а й можуть успішно використовуватися й органами місцевого самоврядування для вирішення місцевих проблем щодо механізмів вирішення яких немає єдиної думки, і врахування думки мешканців громади тут украй важливе.

Загальні збори скликаються за місцем проживання громадян (села, селища, мікрорайону, вулиці, кварталу тощо).

Скликаються в міру необхідності, але не менш як один раз на рік і є правомочними за наявності на них більше половини громадян, які проживають на відповідній території і мають право брати участь у зборах, а в разі скликання зборів (конференції) представників громадян – не менш як двох третин представників відповідних територіальних утворень.

У роботі зборів можуть брати участь громадяни, яким виповнилося 18 років.

Загальні збори громадян за місцем проживання мають право звертатися із пропозиціями до відповідних рад, державних органів, до керівників підприємств, установ, організацій, які повинні розглянути пропозиції і протягом місяця надати інформацію про результати розгляду особам чи органами, за ініціативою яких скликалися збори.

Рішення загальних зборів громадян враховується органами місцевого самоврядування в їх діяльності.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Що можуть загальні збори громадян за місцем проживання”