Підприємці формують топ-п’ятірку вимог до влади?

Представники малого та середнього бізнесу напередодні виборів – у час, коли є вірогідність бути почутими – виступили з ініціативою: сформувати конкретні вимоги до влади, обговорити їх із кандидатами в нардепи й підписати з ними меморандуми, що передбачатимуть виконання у разі проходження до Верховної Ради взятих зобов’язань сприяти розвитку підприємництва після виборів.

Для формування обґрунтованих вимог до політиків і влади від малого та середнього бізнесу в рамках всеукраїнського проекту «П’ять вимог малого та середнього бізнесу до політиків і влади» в Чернівцях за участю представників малого й середнього бізнесу, лідерів та організацій підприємців відбулося засідання фокус-групи.

– Ми зупинилися на кількості саме 5 вимог, бо маємо серйозний намір не просто їх висунути, а, сформувавши сітку підтримки підприємців, упродовж наступних років працювати в напрямку їх реалізації й виконання, – каже експерт проекту «П’ять вимог малого та середнього бізнесу до політиків і влади» Юлія ВЕРЕТЕЛЬНІКОВА. – Підприємці зазвичай говорять про свої проблеми, а не вимоги, і сьогодні ми намагаємося змінити ситуацію.

Організатори проекту працюють з підприємцями в формі діалогу: проводячи круглі столи в усіх регіонах України, запитують про конкретні вимоги до влади. За результатами такого спілкування шляхом голосування й телефонного опитування напрацьовується пакет пропозицій вимог, з яких у підсумку буде обрано 5 пріоритетів, що й пропонуватимуться кандидатам.

У рамках проекту вже провели більше 20 фокус-груп у 18 регіонах України. Серед вимог підприємців, які претендують на включення до топ-п’ятірки, зменшення кількості податків до 7-9, зниження єдиного соціального внеску, спрощення системи адміністрування й зменшення часу проведення всіх дозвільних процедур, принцип відсутності перевірок, якщо підприємство працює в легальному правовому полі, боротьба з корупцією як єдина державна політика, єдиний доступний відкритий прозорий державний реєстр власності на нерухомість і землю, прозорість державних закупівель і доступність для малого й середнього бізнесу, беззастережне забезпечення збереження права приватної власності, формування незалежного національного органу, який би відповідав за становлення, розвиток і безпеку малого і середнього бізнесу.

– Звичайно, що є вимоги, які актуальні для підприємців усіх регіонів, а є ті, що характерні для окремої області, – каже голова Асоціації деревообробників Буковини Володимир ДОРОШ. – Тож ті вимоги, які не увійдуть до загальнодержавного списку, але актуальні саме для Буковини, передамо органам місцевого самоврядування, виконавчій владі.

Остаточний список з 5 вимог організатори обіцяють сформувати впродовж місяця, потім їх викладуть на папері у вигляді меморандуму й запропонують кандидатам у народні депутати укласти «джентльменську угоду».

– Юридичної сили меморандуми не матимуть, – зауважила, відповідаючи на запитання журналістів, Юлія Веретельнікова. – Вони будуть, передусім, елементом впливу громадянського суспільства.

Організатори запевнили, що проект «П’ять вимог малого та середнього бізнесу до політиків і влади» аполітичний і за ним не стоїть жоден «закулісний політичний диригент».

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *