Селяни ще дихатимуть, а городяни ще їстимуть. Натомість ціни на газ піднімуть на 60%

або Як нові закони 2015 року вплинуть на українців

Від 1 січня набрав чинності не тільки закон про Держбюджет-2015, але й інші закони, які суттєво позначаться на нашому житті: 

Податки. Найбільше змін у Податковому кодексі. Податок на нерухомість платитимемо тепер за помешкання площею понад 60 кв. м (раніше за понад 120 кв. м загальної площі) і будинки понад 120 кв. м (замість 250 кв. м): 2% мінімальної зарплати (24,36 грн) за кожний «зайвий»  квадратний метр.

Доведеться також більше доплачувати за спиртне, тютюнові вироби і пальне — продаж цих товарів обклали податком у 5%.

За легкові авта, «молодші» за 2009 р., доведеться  сплачувати податок З’явився податок у 25 тис. грн. Податок  на відсотки за депозитами, роялті, інвестдоходами від цінних паперів виріс від 15 до 20%.

Продовжили нардепи також чинність військового податку (1,5% від зарплати). Закінчилася безтурботна старість для пенсіонерів: їх обкладуть 15-відсотковим податком з суми, що перевищує 3,6 тис. грн. Ставку податку на зарплати, вищі від 13 800 грн. збільшено від 17 до 20%.

Натомість трохи полегшили життя підприємцям-фізособам: знижено ставки єдиного податку для «спрощенців від 3-5 до 2% (при сплаті ПДВ), і від 5-7 до 4% (для тих, хто не сплачує ПДВ).

Як зауважують юристи, поки що не зрозуміло, як знімати деякі з нових податків. Наприклад, чи треба платити податок на нерухомість, якщо, скажімо, квартирою площею 120 кв. м володіють два власники, і чи візьмуть 15% від усієї пенсії пенсіонера, який отримує понад 3600 грн, чи тільки з суми, що перевищує норму. Потрібні роз’яснення фіскальних служб. І якщо з нерухомістю ще є час (податок треба сплатити до 1 травня), то стосовно пенсіонерів роз’яснення потрібні негайно, бо пенсії за січень уже почали виплачувати.

Пенсії . Від 1 січня збільшаться пенсії сім’ям, що втратили годувальника-військовослужбовця: тепер непрацездатній удові чи вдівцю платитимуть не менше 70% грошового забезпечення загиблого, а якщо утриманців двоє – не менше 90% (проти попередніх 50 и 70% відповідно). Причому, така пенсія не повинна бути меншою за два прожиткові мінімуми для непрацездатних, тобто 3796 грн (дотепер нижня межа не визначалася). Якщо платять меньше, органи Мінсоцполітики зобов’язані автоматично донарахувати.

Прокурори. Зміни до закону «Про прокуратуру» знизили мінімальний вік прокурорів: якщо раніше на посаду не призначали осіб, молодших за 25 років і зі стажем работи в прокуратурі чи суді менше 3 років, то тепер достатньо трирічного стажу в галузі права, незалежно від віку. Експерти підкреслюють, що це може певним чином вплинути на рівень компетентності прокурорських кадрів.

Газ: обіцяють підвищення на  60%. У Перехідних положеннях Закону про Держбюджет-2015 сказано, що тарифи на газ для фізосіб збільшать уже в 1 кварталі. Наскільки – поки що невідомо: тарифи  розрахує Нацкомісія з регулювання енергетики та компослуг. Та президент Украналітцентру Олександр Охрименко каже, що газ подорожчає вже у січні на 60% – бо це записане в меморандумі з МВФ.

Зате можуть не ввести обіцяні ввізні мита: раніше обговорювалося, що промтовари (крім критичного імпорту – газ, паливо, ліки тощо.) і продукти можуть подорожчати на 5-10%. Введення таких мит суперечить нормам ВТО: «Європа має серйозний козир для тиску на Україну – черговий транш кредиту МВФ майже в $4 млрд. А його можуть не дати, якщо ми вирішимо ввести імпортні мита», наголошують експерти.

 Селяни ще дихатимуть, а городяни ще їстимуть. Вступив у силу «техничний» закон про відстрочку ще на рік заборони продажу на ринках м’яса, сала і молока з  особистих дворів селян.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *