Мерські розцінки або Скільки коштують вибори мера Чернівців

Про найгучніше «дійство» 2014 року в Україні – вибори – вже всі забули . Тільки поодинокі обривки агітаційних листівок на парканах і стінах будинків та  новий міський голова, на якого чернівчани чекали так довго, нагадують про них. Та виникає відчуття якоїсь порожнечі, немов цирк-шапіто поїхав з міста. Адже ця виборча кампанія радше нагадувала бразильський карнавал чи ярмарок, на якому кожний кандидат намагався довести містянам, що він «кручє всіх» і тільки він зможе зробити чернівчанам добре.

Та всіх, кого хоч трохи зацікавила вартість цього «дійства», інтригує питання: звідки в кандидатів у мери міста, в якому ні на що не вистачає грошей, з’явилися чималі суми на виборчу кампанію? І хоча це питання риторичне,

ГМ «Опора», опираючись на дані Чернівецької міської ТВК, оприлюднила суми, вкладені кандидатами у вибори.

Найбільше грошей на виборчу кампанію пішло в лідерів перегонів – Олексія Каспрука та Віталія Михайлішина. Розмір виборчого фонду нинішнього міського голови Олексія Каспрука склав 188 496 грн. Все – добровільні внески фізичних осіб. Добрих друзів має чоловік!

Точний розмір виборчого фонду Віталія Михайлішина вказати важко. Замість установленої форми фінансового звіту він подав тільки виписку з банку за період від 19 до 25 травня, на яку поставив позначку «Звіт». Загалом, згідно з банківською випискою,  Михайлішин витратив 138 202 грн. Практично всі гроші пішли на передвиборчу агітацію у ЗМІ.

А от своїх «кровно зароблених» у виборчий фонд найбільше вклав підприємець Руслан Цаплюк – 107 928 грн.

З власної кишені гроші на вибори виклали також В’ячеслав Кишлярук (78 871 грн), Мирослав Саєвський (56 327 грн), Володимир Дорош (28 300 грн) і Наталія Стручкова (4 849 грн)

Віталію Мельничуку на вибори скинулися місцевий осередок ВО «Свобода» (15 000 грн) і добровольці (9 999 грн). Разом назбиралося 24 999 грн.

Петрові Олексюку вибори обійшлися у 15 230 грн. Усе – власні кошти, з них тільки 730 грн. – добровільні внески. До речі, він єдиний кандидат, який не лише відзвітував  перед МТВК, а й похвалився використаними коштами публічно під час прес-конференції.

Найменше з усіх «відзвітованих» витратив Ілля Горбатюк – 4 300 грн.

Практично всі кошти кандидати вклали у виготовлення друкованої агітаційної продукції та агітацію в ЗМІ. Найбільше за можливість засвітитися на «блакитних екранах» чи почитати про себе коханого в газеті чи на сайтах витратили Олексій Каспрук, Віталій Михайлішин, Руслан Цаплюк та В’ячеслав Кишлярук. Кандидати умери Олексій Коломієць, Віталій Ткачук, Володимир Попівчук документів до ЧМТВК не подали, а банкір Денис Карча взагалі не відкривав рахунку в банку, відповідно не було й звіту. Хоча, як відомо, деяким із них присвячувалися цілі випуски газет.

мер вибори

Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *