Порушення  на виборах – на вибір 

Неділя влітку та ще й з виборами – важкий день для буковинців. Звісно, і неділя, і літо й вибори того дня були в усій Україні, але саме на Буковині явка виборців була практично найменша – трохи більше від 42%. Найактивніше буковинці голосували на виборчому окрузі №204 (Новодністровськ, Заставнівський, Кельменецький, Сокирянський та Хотинський райони) – 45,1%. Трохи меншою була явка на в/о №201 (Чернівці) – 42,5%. Ще менше виборців прийшло на дільниці в/о №202 (Вижницький, Кіцманський, Путильський, частина Сторожинецького району) – 41,2%. Рекорд неактивності побили мешканці  частини Садгірського району Чернівців, Герцаївського, Глибоцького, Новоселицького районів і частини Сторожинеччини, де лише 39,7% виборців спромоглися прийти на дільниці в/о №203.

І це при тому, що тиждень перед виборами принаймні чернівчани активно спілкувалися на ці теми в магазинах, на ринках і в транспорті, з думками найширшого спектру від «Усе пропаде, як Порошенка не буде!» до «Всі вони – одна банда!». Відбулася навіть одна акція, де засвітилася й поліція: рятувала пам’ятник Тарасу Григоровичу від плакатиків, що  їх наліпили прихильники однієї з найодіознішої людини в Чернівцях – такого собі Дідуха, який зве себе ще Кобзарем. І відтак, мабуть, вважає, що його агіткам на цьому пам’ятникові саме місце. Оскільки Шевченко протестувати не міг, поліція втрутилася й поклала цьому край. А оскільки у розборки з поліцією «за так» ніхто не полізе, а повірити, що усі ті хлопці були гарячими прихильниками Дідуха, якось важко, у мене, досвідченого виборця Івана Дупи виникає пряме запитання: у скільки ж пан Кобзар, він же Дідух,  оцінив послужливість цих людей?

Прикметно, що Дідух-Кобзар зареєстрований серед кандидатів у ВРУ як голова громадської  організації «Слуга народу», хоча такої організації в Чернівцях і області немає. Таким чином він подав неправдиві дані до ЦВК. Чернівецька обласна політична партія «Слуга народу» повідомила про це ЦВК й подала до суду. Більше того, чернівецькі партійці звернулися до ГО «Слуга народу» м. Дніпра, де є єдина в Україні ГО із такою назвою. І вона повідомила, що серед її членів немає Дідуха-Кобзаря.  Хоча той скрізь ходив із бейджиком, де значилося, що він  голова ГО «Слуга народу».  Однак Дідух-Кобзар залишився у бюлетенях 201 в/о саме  як голова ГО «Слуга народу».

Наступне запитання: чому за ті дні, що залишалися від інциденту до виборів, Центральна виборча комісія не зняла з виборів людину, яка подала про себе неправдиві відомості? Неповоротка бюрократична машина? Так треба рухатися швидше…

Дуже я чекав і висновку недремного ока – Громадянської мережі ОПОРА: що вони скажуть?

І ось вердикт від ОПОРИ: «Протягом дня голосування спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не виявили системних порушень виборчого законодавства чи конфліктів, які б дестабілізували хід голосування чи мають суттєвий вплив на результати волевиявлення громадян».

Це, так би мовити, з бочки меду. Але й трохи дьогтю знайшлося:

«Однак часті й повторювані процедурні порушення, допущені дільничними виборчими комісіями і спричинені некомпетентністю чи неправомірними намірами виборців, справили негативний ефект на перебіг виборчого процесу в день голосування 21 липня 2019 року».

На пресконференції ОПОРИ ці порушення, так би мовити, конкретизували.

Скажімо, на найменш активному 203-му окрузі спостерігачі ОПОРИ зафіксували незаконну агітацію поблизу дільниці  – агітаційні плакати за двох кандидатів. Не збільшило явку й  повідомлення поблизу однієї з дільниць, що один із кандидатів залучив на будівництво місцевої школи кошти. Невдячні люди!

Спостерігачка ОПОРИ на одній із дільниць у Чернівцях помітила, що інформаційні матеріали про кандидатів та політичні партії, які мали б висіти на стіні  перед входом до приміщення для голосування, просто лежали на столах. На деяких дільницях інформаційні плакати були не про всі політичні сили, що брали участь у виборах.

Саме про таку ситуацію повідомив редакції постійний читач і автор  газети професор Ярема Тевтуль: «Об 11.30 на в/д№ 730453 (м. Чернівці, вул. Головна, 87, школа № 2) я і ще п’ятеро виборців не виявили інформаційних матеріалів про партію «Європейська Солідарність». Хоча всі інші партії, об’єднання, блоки були представлені на стандартних плакатах. Ми звернулися за роз’ясненням до голови виборчої дільниці Влади Кілочко. Від неї ми не почули нічого – вона поводилася як партизанка на допиті у фашистів. Але одна із членкинь виборчої комісії пішла в Обласну виборчу комісію і в 12.30 принесла плакат з інформацією про партію «Європейська Солідарність»

Не менш цікава історія трапилася в іншій школі, де у період підготовки на виборчій дільниці, розміщеній у спортзалі, агітаційні матеріали на стіни не дозволив повісити… завгосп цієї школи. І його можна зрозуміти: вибори пройдуть, а ремонт робити доведеться!

Ще на одній дільниці ОПОРА зафіксувала, що під час голосування члени комісії  використовують попередні списки виборців замість уточнених. Через це не всі виборці, які мали б голосувати на цій дільниці, знайшли себе у списку, і, відповідно, не змогли проголосувати. Чому так сталося, мабуть уже не дізнаємося, як не дізнаємося й про те, хто з кандидатів та які партії не дорахувалися цих голосів.

Не збільшили явку й торти та інші харчі, що їх представники певних кандидатів занесли до однієї з дільниць 203-го округу. Хоча, хто знає, може,  просто людей пожаліли, яким мало не добу доводиться проводити на виборах…

Мабуть, найбільш кричуще – але зупинене й без наслідків – порушення було все-таки  у ніч на 22 липня, коли  спостерігачка ОПОРИ поблизу окружної виборчої комісії ВО №201 (Чернівці) помітила членів дільничної виборчої комісії з виборчою документацією і печаткою. Ну, що не провітритися вийшли, це точно…

Як зазначив на пресконференції громадський омбудсмен з виборчих прав Василь Купіна, недостатня зручність обладання виборчих дільниць могла у деяких випадках вплинути на виборців. Скажімо, недостатнє освітлення кабінок – порушення чи незручність? А коли людина виходить з кабінки й прилаштовується зі своїми бюлетенями на колінках?  Не кажучи вже про поширеність випадків, коли кабінки для голосування були недоступними  для маломобільних людей: завузькі або з високими порогами. А  ще ж були й дільниці на другому чи третьому поверхах (у Чернівцях таких 10), що важко для літніх людей. Траплялися й і без пандусів…

З точки зору Нацполіції, вибори пройшли достатньо мирно й організовано, жодного криміналу. А в Україні загалом розповідають і про неодноразове голосування однієї й тієї ж особи, і видачу бюлетеня «по знайомству» – без паспорта. І таких дільниць із порушеннями зафіксовано в Україні понад 10 відсотків. Повільно наші люди на хороше змінюються.

Найбільш часте порушення у день голосування 21 липня – розголошення таємниці голосування, коли виборець демонструє свій заповнений бюлетень. Як бачимо, людей не навчили ні навіть штраф, що його заплатив новообраний президент, ні його публічне вибачення перед українцями…

А під кінець скажу я вам, любі мої, що особисто я, Іван Дупа, дуже образився на екзитпол. Принаймні, на тій дільниці, де голосував. Виходжу, під дверима стоїть хлопець із плакатиком «ЕКЗИТПОЛ». Я плавно рушив до нього, але мабуть, здався йому несимпатичним: хлопець від мене просто відвернувся. А я людина чемна, сіпати його за рукав не став…Так і не засмакував я,що то воно, екзитпол.

І з цим прощаюся до наступного номера, для якого теж приготував вам щось цікавеньке –ваш Іван ДУПА

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *