Знеболювальні спричиняють… ожиріння

Науковці Ньюкаслського університету у Великій Британії дійшли висновку, що частий прийом знеболювальних засобів може призвести до ожиріння та безсоння. Про це повідомляється на сайті MedicalXpress.

Фахівці проаналізували результати тривалого дослідження UK Biobank. Оцінювався стан серцево-судиної системи і обміну речовин у 133 тис. осіб. Науковці порівнювали такі показники, як індекс маси тіла, окружність талії та артеріальний тиск у пацієнтів, які приймали знеболювальне, і тих, кому призначали лише препарати для лікування серця. З’ясувалося, що в тих, хто вживали опіоїди разом з ліками для нормалізації метаболізму та серцевої діяльності, ризик ожиріння збільшувався на 95%, а ймовірність гіпертонії – на 63%.
Такі цифри показують, що знеболювальні препарати, що їх ми вживаємо для боротьби із хронічним болем, слід призначати лише на короткі періоди. За словами дослідників, останнім часом лікарі більше переймаються тим, що опіоїди спричиняють залежність і велику кількість супутніх ефектів, серед іншого – розлади нічного дихання й сну.
Лише 2016-го і лише у Великій Британії було виписано 24 мільйони рецептів на опіоїди, що удвічі більше, ніж за 10 років до того. А 11 тисяч британських пацієнтів були госпіталізовані того ж 2016-го через передозування знеболювального.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *