Як подолати метеозалежність

image description

Холодно – спекотно,  сонячно – похмуро, засуха – зливи, грози, урагани… Такі перепади погоди для багатьох створюють серйозні проблеми із самопочуттям і втрату працездатності через в’ялість, головний біль та апатію, вважають на healthinfo.ua.

Як же налаштувати активне життя поза залежністю від того, що відбувається за вікном?

Почнімо з того, що такого діагнозу – метеозалежність – не існує. Але це не заважає значній частині нашого населення ставити цей діагноз собі.

Зауважимо, що організм людський – складний набір систем та органів, кожний з них виконує свої функції. Одна з функцій серцево-судинної системи – саме адаптація до зовнішніх (погода, стреси тощо) і внутрішніх (наприклад, коливанням рівнів якихось гормонів) чинників. Адаптація забезпечується особливостями судин: завдяки еластичності, їхні стінки можуть розширюватися чи звужуватися. На жаль, адаптивну властивість серцево-судинної системи легко знизити – хронічними стресами та способом життя. І тоді ми починаємо… правильно: реагувати на перепади погоди погіршенням самопочуття. До того ж в одних людей вони спричиняють підвищення артеріального тиску, в інших – пониження його. Тобто універсальних рецептів немає й бути не може. Але кілька корисних рекомендацій підійдуть усім.

 

Спіть не менше 7 годин на добу. Коли сну недостатньо, ваші судини не встигають відпочити, майже завжди лишаються звуженими й не переносять органам достатню кількість кисню.

Відмовтеся від куріння й не відвідуйте м’ісця, де курять. І активне,і пасивне куріння призводять до тривалих спазмів судин, підвищенню рівня шкідливого холестерину, згущенню крові, зайвої напруженості.

Уникайте стресів. Хоча стреси – незмінні супутники сучасного життя, змиритися з цим не можна. Гормони стресу піднімають рівень цукру в крові та артеріальний тиск, намагаючись дати організму можливість здолати небезпечну ситуацію. Коли ж ви в напрузі часто й тривалий час, судини знову ж таки не встигають відпочивати.

Тренуйте судини. Кардіотренування потрібні усім. Вони дозволяють у межах фізіологічної норми збільшити тиск та пульс: це тренує судини і допомагає їм, серед іншого, і впоратися з перепадами погоди. І це не тільки біг – який, до речі, рекомендовано не всім. Чудово підходять ходьба, плавання, велотренажер.

Правило лише одне: перш, ніж узятися за тренування, порадьтеся зі своїм лікарем.

Пийте достатньо води. Це дозволяє підтримувати необхідну кількість крові у вашому організмі. Зневоднення заважає рівномірному кровопостачанню органів: просто кажучи, крові для всіх органів не вистачає. Коли не маєте проблем із виведенням сечі, пити за день слід 30-40 мл води на 1 кг маси тіла, тобто за ваги 60 кг це від 1,8 до 2,4 л на добу. ,

Не споживайте шкідливих харчів. Надлишок жирних продуктів тваринного походження у раціоні призводить до зростання рівня шкідливого холестерину в крові і розвитку атеросклерозу. Не рекомендуються й швидкі вуглеводи: вони також підвищують рівень цукру в крові й пошкоджує стінки судин. Улітку краще надавати перевагу нежирному м’ясу птиці, овочам, бобовим, фруктам та ягодам.

Регулярно приймайте контрастний душ. Це чудове тренування для судин і підтримання їхньої еластичності. Звикайте приймати такий душ щодня й поступово знижуйте температуру води.

Як бачите, рекомендації дуже прості й не нові. Головна порада: зрозумійте, що метеозалежність – це у більшості випадків наслідок не надто здорового способу життя. Звісно, ми не розглядаємо специфічні психічні розлади із сезонними загостреннями: ці діагнози – прерогатива відповідних фахівців.

 

Люди, що підтримують свої судини в тонусі, однаково добре почуваються за будь-якої погоди.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *