Старість врятують технології: Літня людина майбутнього буде оточена ґаджетами

 

 

Творці технологій перевершують одне одного у пошуках того, як полегшити й покращити життя людей похилого віку. Наразі нові технології пов’язують переважно з молодими людьми. Пенсіонери неохоче використовують сучасні новації, не цікавляться вони й модними ґаджетами. Але потреби змінюються: людство старіє із жахливою швидкістю.

Обнадіює «Geritech»( від поєднання перших складів слів геронтологія – наука про старість– і технологія) – струнка й містка концепція, у якій приховуються всі рішення для людей похилого віку, що повинні поліпшити комфорт їхнього життя.

Потенціал таких рішень величезний: 2060 року в Європейському Союзі люди старші за 65 років становитимуть 30% (у США – 25%). А наприклад у Польщі вже сьогодні 112 літніх людей припадають на 100 молодих поляків.

Незалежно від географічних відмінностей старість означає проблеми з ефективністю, пам’яттю, концентрацією, зором і слухом. До медико-психіатричних додаються соціальні проблеми – самотність та ізольованість.

Політики все частіше звертають на це увагу. Уряд США підготував звіт про можливі технологічні рішення, які у ​​майбутньому підтримуватимуть літніх людей. Запропоновані американцями рішення стосуються навіть найдрібніших аспектів життя людей похилого віку: технологічні новинки мають допомагати в купанні, відвідуванні магазинів та інших контактах із навколишнім середовищем. «Технічна революція чекає на нас», – наголошував у доповіді Дональд Трамп.

 

Технології від самотності

Сьогодні існує вже багато рішень, які допомагають літнім людям. Однією з головних їхніх  проблем є самотність. Дослідники стверджують, що почуття самотності настільки ж шкідливе для здоров’я, як спалювання 15 сигарет на день.

І творці приладу KOMP, удостоєного Smart Ageing Prize (премії «Розумна старість», якою нагороджують ІТ-рішення для допомоги літнім людям), знайшли вихід.  KOMP – це великий екран із гучномовцем і лише однією великою кнопкою. Все, що вам треба зробити, щоби мати постійний контакт із родиною та друзями, – встановити його на помітному місці,  адже KOMP показує завантажені фотографії, повідомлення й допомагає у відеочаті.

А чим він різниться від звичайного смартфону із переліченими функціями? Насамперед, тим, що КОМП адаптований до реакцій і потреб людей похилого віку. Екран з високою контрастністю не має сенсорних функцій, які часто дратують їх. Звук гучний та ясний,  операції прості та інтуїтивно зрозумілї. Щоби користуватися приладом, не потрібно створювати спеціальний обліковий запис, не потрібні ім’я користувача й пароль, які літня людина мала би запам’ятовувати. Програма є надзвичайно безпечною, оскільки не відстежує й не зберігає надісланий вами вміст.

Цікаве рішення придумали творці програми Good Gym. Ідея полягає у поєднанні поколінь: технологія має бути лише посередником між двома людьми. Ви збираєтеся бігати? Переконайтеся, що на вашому маршруті є літня людина, яка відчуває себе самотньою чи потребує підтримки. Старі люди можуть очікувати допомоги, наприклад, при перестановці меблів чи придбанні товарів. Відтак користування програмою є лише інструментом, який вирішує проблему самотності та ізоляції людей похилого віку і водночас навчає молодих відповідальності та чуйності до іншої людини.

 

Приватний лікар

Все більше людей похилого віку користуються смарт-годинниками й браслетами «геріатричного стеження», які вимірюють життєві функції. Компанії оснащують їх не тільки GPS, Wi-Fi, а ще й імпульсними, температурними та програмними вимірювачами, які інформують родичів, серед іншого  й про падіння. Деякі з браслетів мають кнопку, за допомоги якої можна викликати допомогу. Корисно, правда?

Творці приладу «Поточне здоров’я» – на крок попереду. Він виглядає як монітор артеріального тиску, але з набагато складнішими можливостями. Обстеження можна проводити вдома, без допомоги лікаря. Прилад допомагає виявляти симптоми різних хвороб,що уможливлює їхню профілактику, а також сповіщає, коли час порадитися з лікарем.

 

Наукова фантастика поруч

Роботи для догляду та спілкування й досі здаються гаджетами просто з науково-фантастичного фільму, але створення штучного інтелекту набирає обертів.

Голландці з компанії Smart Homes (Розумні будинки), створили Hector (Гектора) – робота, який ззовні схожий на великий мобільний телефон. Гектор нагадує старим людям про час приймання ліків, зміст списку покупок, реагує на прості команди. Творці хотіли б, аби Гектор допомагав у повсякденній діяльності, наприклад, у прибиранні. Багато інших компаній працюють над особистими роботами. Такі пристрої вже використовуються сьогодні в Японії. Робот, який може реагувати на сигнали людей, надавати допомогу і нагадувати літнім людям про важливі події, може бути значною допомогою для сім’ї та зменшити витрати на догляд за літніми людьми. Такий «помічник» також може поліпшити якість життя і зберегти незалежність старої людини.

За кілька років ринок наповниться розумними будинками, в яких можна управляти обладнанням, практично не рухаючись із місця. Уже наявні пристрої, такі як моніторинг від Canary Care (кампанії з випуску моніторингових систем для незалежного існування), які відстежують день господаря і за потреби сповістять родину чи аварійні служби.

 

Emilia STAWIKOWSKA, польська газета «Newsweek» (Новини тижня)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *