Обережно! Собачі «міни»

Вони – скрізь. Від них можна не тільки «зловити» гельмінтів, діарею, кишкові розлади чи проблеми з нирками, а й навіть померти, якщо вчасно не діагностувати таке захворювання, як токсокароз.

pes
Токсокара – паразит, що потрапляє до людей від тварин
Кожний з нас, напевно, стикався із собачими екскрементами на вулиці. Зазвичай ми просто обходимо «уражене» місце: «Фуу…».
На жаль, у нашому суспільстві така ситуація не вважається проблемою, тож питанням собачих фекалій ніхто не займаються. Однак саме вони несуть потужний заряд бактерій та спричиняють різні захворювання у людей: діарею, алергію, легеневі захворювання, спазми, проблеми з нирками, розлади травлення. Якщо вчасно не діагностувати хворобу, можна говорити про інвалідність та навіть про смерть.

Довідка «Версій»
Токсокароз (лат. Toxocarosis) – зоонозна гельмінтна інвазія паразитом токсокарою, яка паразитує у собак і котів. У людей хвороба супроводжується ураженням життєво важливих органів і тканин – легень, мозку, очей, печінки, нирок, серця тощо. Дорослі паразити (токсокари) живуть у тонкому кишечнику не тільки собак і котів, але й інших тварин – вовків, лисиць, песців та ін.
Тварини, хворі на токсокароз, інтенсивно виділяют з екскрементами яйця токсокар, що призводить до забруднення ними ґрунту. При обстеженні міських і сільських ґрунтів установлено, що вони більше забруднені у дворах багатоповерхових будинків. Це пов’язане із вигулом домашніх собак, а також міграцією безпритульних тварин. У сільській місцевості присутність яєць токсокар у землі індивідуальних садиб залежить від утримання в них уражених тварин. Забруднення присадибних ділянок яйцями токсокар призводить до зараження сільгосппродукції (городньої зелені, овочів, ягід), що є одним з головних чинників передачі хвороби людині. Проникнення собак і котів на території дитячих садків і шкіл зумовлює забруднення ділянок яйцями токсокар.

Штрафи: суворий Захід, поблажлива Україна
Наразі законодавчі органи в Україні намагаються вирішити питання собачих фекалій, установивши штраф у розмірі 85 гривень. Але досі невідомо, хто має за цим слідкувати, виписувати й отримувати штрафи, тож уся відповідальність за чистоту міста лежить тільки на совісті господарів собак.
Піар-менеджер проекту «Захист кордонів від небезпек, що поширюються безпритульними тваринами» Інна ПАШАНЮК каже, що впровадження системи грошових штрафів не є повним вирішенням питання, адже для того, щоб виписати комусь штраф, треба спіймати його із псом «на гарячому», а постійно слідкувати за кожним, хто гуляє з собакою – нереально, тому встановлення урн і спеціальних знаків видається більш ефективним. Є організації, готові надати певну грошову допомогу.
Що ж до безпритульних собак, то їхній послід мали б прибирати працівники ЖКГ.
У Парижі для собак влаштовані спеціальні майданчики з піском, і якщо чотирилапий зробив свою справу в неналежному місці, його хазяїн сплачує штраф 180 євро. У Берліні майже всюди встановлені урни для собачих відходів. Якщо не прибрав за улюбленцем – штраф 500 євро. Якщо інші країни можуть влаштувати зручні умови для тварин і поводитися цивілізовано, чим ми гірші? Тим паче, у Чернівцях є спеціальні місця для вигулу собак, зокрема, у парку Жовтневий. І вони, до слова, безкоштовні. Від господаря вимагається лише дотримання чистоти свого вихованця.
Пси із чіпом можуть подорожувати Європою
Кожний з нас хоче бути здоровим і мати здорових дітей, але ніхто не задумується про те, що може статися потім. «Нехай там і лежить, хтось прибере» – думаємо ми. Вирішення цієї проблеми залежить від наших крихітних зусиль, адже й справді, вийшовши на прогулянку із собакою, не так вже й важко покласти до кишені поліетиленовий пакетик, і коли собачка зробить «свою брудну справу», викинути все у сміттєвий бак. До того ж, треба час від часу проводити тварині низку профілактичних засобів, які також не відберуть багато сил і коштів.
В Чернівцях проводять безкоштовну стерилізацію тварин за підтримки Євросоюзу. Можна, навіть зареєструвати свого домашнього улюбленця до бази даних. Як розповідає Інна ПАШАНЮК, собаці під шкіру вводиться спеціальний чіп, і якщо з вашим вихованцем щось трапиться – загубиться або ж викрадуть – можна знайти інформацію і легко довести право власності. Господар із прочіпованою собакою може й перетинати кордон європейських країн.
Ірина ПЕТЕЛЯК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *