Чому ми бідні? Бо вони багаті! або Про розкрадання у держенергоконцерні «Нафтогаз»

 

У Швейцарії заблокували 60 мільйонів у справі про розкрадання коштів «Нафтогазу», до якої причетний давній соратник лідера опозиції Юрія Бойка Євген Бакулін

 

Федеральна прокуратура у Берні (Швейцарія) розслідує справу за підозрою у відмиванні коштів, пов’язаних із розкраданням коштів українського держенергоконцерну «Нафтогаз». У рамках цього провадження на рахунках швейцарських банків заблоковано вже 60 млн франків, – відповіли у прокуратурі на запит «Deutsche Welle» (DW). На початок липня у справі двоє підозрюваних, обидва громадяни України.  Одного з них підозрюють у відмиванні коштів, другого – у співучасті в цьому.. 

Запит DW стосувався долі коштів на рахунках офшорної компанії з Віргінських Островів, яку Генпрокуратура України вважає підконтрольною народному депутату Євгену Бакуліну.

За даними слідства, за період, коли Бакулін був головою «Нафтогазу» (2010-2014 роки), на швейцарський рахунок цієї компанії виведено 25 млн доларів. Номінальним бенефіціаром компанії слідство вважає дочку Бакуліна.

У березні 2018-го Бакуліна оголошено в розшук. Зокрема, йому інкримінують заволодіння коштами «Нафтогазу України» у сумі  майже 450 млн грн, замах на заволодіння ще 5 млрд грн. коштів цього ПАТ, а також заволодіння майном і коштами «Чорноморнафтогазу» у сумі  понад 400 млн доларів, переплачених при закупівлі нафтовидобувних вишок (так званих «вишок Бойка»,тогочасного міністра енергетики).

Зазначається, що Бакуліни і підконтрольна їм фірма з Віргінських Островів позивалися у Швейцарії, щоб розблокувати заморожені кошти та завадити передачі українським слідчим документів про банківські рахунки.

У випадку задоволення українського запиту діти ексголови «Нафтогазу» просили зафарбувати чорним їхні імена і прізвища у документах, а документи, в яких згадується їхній батько, в жодному разі не передавати, йдеться у розслідуванні DW. Українську кримінальну справу проти Бакуліна його діти вважають політично мотивованою. А як же інакше.

У квітні 2019 року Федеральний кримінальний суд Швейцарії дав дозвіл на передачу Україні банківських документів і продовження арешту коштів. 16 травня таке рішення підтримав Федеральний суд. Судді встановили, що є достатньо підстав вважати, що інформація про швейцарський рахунок компанії дітей Євгена Бакуліна має стосунок до розслідування кримінальної справи проти депутата і ексголови «Нафтогазу».

Інформацію про рух коштів на цьому рахунку передадуть в Україну  на запит Генеральної прокуратури України, скерований швейцарським колегам понад рік тому, пише DW.

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *