Як пережити свята

Питання про те, як швидко вивести алкоголь з організму, хоча б раз у житті хвилювало кожного. Звичайно, суттєво пришвидшити цей процес – аж щоби ДАІ-шники не помітили слідів нещодавніх «вливань» – неможливо. Єдине, що можна зробити – зменшити негативний вплив на організм і позбутися похмілля.

Атака на печінку

Частина спожитого виводиться, так би мовити, в чистому вигляді, інша – окислюється й перетворюється на оцтову кислоту.

В чистому вигляді алкоголь випаровується легенями й шкірою, а також виводиться через нирки та сечовивідні шляхи. Саме ці шляхи виведення алкоголю покладені в основу експрес-тестів, які використовуються працівниками ДАІ.

Насправді в чистому вигляді виходить не більше 30% алкоголю.

Більша частина алкоголю розкладається в печінці. Тут за участі особливого ферменту – алкогольдегідрогенази – етиловий спирт перетворюється на отруйну сполуку – ацетальдегід (саме його токсичний вплив спричиняє в алкоголіків цироз печінки). Потім альдегід у печінці ж окислюється до оцтової кислоти, яку здатні переробляти (утилізувати) практично всі клітини.

Швидкість виведення алкоголю залежить виключно від стану печінки і в нормі становить біля 0,1-0,15 проміле на годину для чоловіків і 0,08-0,1 проміле – для жінок. Для чоловіка вагою 80 кг це буде 25 мл чистого етанолу на годину.
Пришвидшити виведення алкоголю печінкою неможливо – можна лише уповільнити (інколи це необхідно за деяких захворювань печінки).

Якнайбільше рідини й чистого повітря!

Однак пришвидшити виведення алкоголю через легені, нирки й шкіру ми здатні. Для цього слід пити якнайбільше рідини й гуляти на свіжому повітрі. Найбільше підходить солодкий міцний чай. Кофеїн, що міститься в ньому, впливає сечогінно, до того ж, протилежно за алкоголь, знімаючи порушення фокусування зору й сплутаність свідомості. Хоча не варто забувати, що кофеїн спричиняє підвищення артеріального тиску й збільшує частоту серцевих скорочень, тож поєднання великих доз алкоголю й кофеїну може спровокувати серцевий напад.

Чи варто довіряти «антиполіцаям»?

Окремої згадки заслуговують препарати, які обіцяють вивести алкоголь за лічені хвилини. На жаль, це тільки реклама! Специфічної антиотрути від алкоголю не існує. Тому, коли йдеться про алкогольне отруєння, що становить загрозу для життя, єдине, на що здатні лікарі – вливати пацієнтові розчини, які прискорюють виведення сечі, а також підтримувати серце, печінку та інші органи терапевтичними методами.

Тож усі засоби від похмілля, якими рясніють сучасні аптеки, на перевірку є комбінаціями із засобів від головного болю, великої дози вітамінів і ароматичної віддушки, яка частково забиває запах перегару.

Легенди й суть «народних методів»

Скептично поставитися радимо й до «народних методів», наприклад до поради пити активоване вугілля чи інші адсорбенти. На жаль, розміри молекули етилового спирту надто малі і сорбент просто не встигає «захопити» її й вивести.

Теоретично активоване вугілля мало би адсорбувати сивушні олії – речовини, що обтяжують похмілля, але на практиці, коли алкоголь уже проник у кров, а шлунок і кишечник повні оковитої, вугілля допоможе мало.

При важких випадках доцільніше промити шлунок: випити поспіль кілька літрів води й спричинити блювоту. Надходження етанолу до крові припиниться, відповідно зменшиться час його виведення.

Дмитро ЦАРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Як пережити свята”