Спалах розацеа: шість провокуючих чинників

Розацеа  або рожеві вугри – хронічна недуга шкіри обличчя, яка важко лікується і має схильність до рецидивів. Ззовні це виглядає як почервоніння обличчя із запаленням  пор і розширенням дрібних та поверхневих судин обличчя, з висипанням папул (дрібних припухлостей шкіри, пустул – пухирців із рідиною всередині і загальним набряком обличчя. Хоча хвороба проявляється найчастіше на обличчі, насправді вона може вражати будь-яку частину тіла. У деяких випадках розацеа може призвести навіть до проблем із зором. Про поширеність цих явищ говорить, зокрема, існування Національного товариства пацієнтів із розацеа у Штатах, повідомляє Health.  Варто зауважити також, що від цього захворювання немає ліків.  

Дослідники поки не зазначають, що є спусковим гачком для розацеа, але зрозуміло, що воно має спадковий характер.

Але є щонайменше 6 чинників, які, безперечно, погіршують розацеа:

Сонячне світло. Від тепла розширюються судини і виникає почервоніння та нові вугри. Медики рекомендують хворим з розацеа уникати перебування на прямому сонці, використовувати сонцезахисні креми (не забуваючи змивати їх на ніч) і носити крислаті капелюхи.

Неправильне харчування. Гостра їжа, гарячі напої та алкоголь входять у довгий список продуктів, які можуть погіршити симптоми розацеа. Хоча дослідження 2018 року показало, що кавомани менше схильні до ризику захворювання розацеа. 

Стреси. Сплески емоцій і негативна інформація так само вважаються чинниками, що провокують спалахи розацеа. Медитація або заняття йогою можуть допомогти справлятися зі стресом. Регулярний сон і підтримка близьких теж рекомендуються як запобіжники.

Вправи. Зрозуміло, фізичні навантаження важливі для здоров’я. Однак людям, схильним до розацеа, слід вибирати вправи обережно, уникаючи інтенсивних вправ, таких як біг і біг підтюпцем. 

Косметичні засоби. Деякі інгредієнти косметичних продуктів можуть погіршити прояви розацеа. Уникайте косметики, яка містить спирт, аромат, лаурилсульфат натрію, ментол і молочну кислоту. 

Деякі ліки. Судинорозширювальні препарати для зниження кров’яного тиску та деяких інших захворювань, загострюють спалахи розацеа. Дерматолог порадить вам заміну дратівним препаратам.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Спалах розацеа: шість провокуючих чинників”