Як правильно підготувати маленьку дитину до святкування Нового року

Перший новорічний ранок у дитячому садочку – чудова й дуже відповідальна подія в житті кожної дитини та її батьків. Пісні, вірші та розповіді про Дідуся Мороза бородатого налаштовують на святковий лад. Та все ж, 2-х і 3-річних малят треба правильно підготувати до першої новорічної казки в їхньому житті.

Батьки – у карнавальних масках

– Протягом останнього місяця активно готуємо діток до новорічних свят. До речі, в ясельній групі це – перший ранок у їхньому житті, – розповідає Олександра КРАВЧУК, вихователь-методист дитячого садка №44. – Розповідаємо їм про Діда Мороза, показуємо його на малюнках. Гарною підготовкою до Нового року є свято Миколая. Святий Миколай завжди приходить до усієї групи з подарунками. Тож із казковим дідом малята вперше зустрічаються у звичній для себе обстановці. Тому, коли приходить час самого ранку, вони не лякаються ані Діда Мороза, ані велелюддя.

Батьків на новорічний ранок просимо надягати карнавальні маски. Річ у тім, що, побачивши маму і тата, малята забувають про все і біжать до них. А так – не пізнають і гарно святкують.

Якщо все ж трапляється, що дитина сильно плаче і нам ніяк не вдається її заспокоїти, відводимо до мами на коліна. Розуміємо: вони ще маленькі і справді не завжди можуть зорієнтуватися в новій ситуації.

Дітки вдягаються в різноманітні костюми – кому що до душі. Та й віршики, які роздали ще на початку грудня, під час новорічного ранку розповідають лише ті малята, які готові до цього і яким це цікаво. Адже в нас не театральна студія. Дуже багато уваги приділяємо зацікавленості дитини, її бажанню брати активну участь у святі. Вони ще маленькі, проте в кожного – свій характер. Коли вдається зрозуміти його, свято вдається.

Нафантазовують подарунки

– Минулого тижня ми разом з дітками прикрасили ялинку. Їм це було надзвичайно цікаво! – каже Ганна ПЕТРУСЯК, вихователь дитсадка №34. – Заздалегідь проводимо індивідуальні бесіди з малятами про Діда Мороза та Снігуроньку, про новорічну ялинку і, звісно, про подарунки. Діти – маленькі фантазери, їм дуже подобається розповідати, про те що мріють побачити під ялиночкою, який подарунок хочуть отримати.

У новорічному ранку задіяні всі: танцюють, співають, віршики розповідають… Бо всі знають, що за гарну поведінку та знання отримають подарунок від Діда Мороза. Тож чекають його з нетерпінням і зовсім не бояться.

Батьків під час свята «ховаємо» за ширмою із дощику. Якщо дитина розплакалась, запрошуємо до ялинки маму або тата, щоби сльози не затьмарили свята.

Ольга ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

Думка спеціаліста

Олеся МУЛЯРЧИК, дитячий психолог:

– Це для дорослих грудневі дні пролітають миттєво. А от для малят очікування свята, прикрашеної ялинки, Діда Мороза та Снігуроньки і, звичайно ж, подарунків може «тягнутися» ледь не вічність. Дітей віком до трьох років починайте готувати не раніше, ніж за тиждень до Нового року. Якщо ж сталося так, що малюк дізнався про все раніше – не страшно. Цілком у ваших силах полегшити його «страждання», пов’язані з очікуванням.

Познайомте дитину з головними персонажами свята – Дідом Морозом і Снігуронькою, відшукайте зображення цих казкових персонажів у книжках, покажіть їх своїй донечці чи синочку, щоби при зустрічі в реальному житті не налякалися їх. Запропонуйте крихітці власними рученятами зробити подарунок Дідові Морозу. Так, виготовляючи сюрприз для улюбленого новорічного чарівника, малюк поступово звикне до його образу, і потім, коли зустрінеться з ним безпосередньо на святі не злякається.

Під час прогулянок вулицею звертайте увагу на святкове вбрання міста, на гарну ялинку, гірлянди, вітрини магазинів, особливу святкову атмосферу. Розкажіть малюку про те, що музичний зал садочка, у якому відбуватиметься свято, також буде прикрашений. Це потрібне для того, щоби дитина, особливо якщо вона відвідує ясельну чи молодшу групу, не налякалася такого перетворення знайомого приміщення і всієї новорічної атрибутики, а почувалася цілком комфортно. Під час прогулянки відвідайте магазин і купіть дитині якийсь сувенір, що вкотре нагадає про наближення свята.

Обирати новорічний костюм теж краще разом з крихіткою (адже вибирати самому – це дуже по-дорослому!). Тут важливо зробити вибір на користь комфорту малюка: щоби в ньому не було жарко, щоб нічого не сповзало на очі, не обмежувало рухів.

Якщо раптом ваш малюк затявся, категорично відмовляється розповідати віршик, брати участь у святковому ранку – спробуйте зрозуміти його стан, його страх перед великою кількістю людей, новою атмосферою. Обійміть своє чадо, спокійно розпитайте про те, що його хвилює. Адже критика, особливо найближчої для нього людини, у цьому випадку лише посилить тривогу. Вийдіть до ялинки разом з малюком, тримаючи його за руку, візьміть активну участь у святкуванні.

Новий рік – особливе свято. В ньому багато добра, чарівності, казки, сподівання дива. Допомога дорослих у підготовці до свята, спільне прикрашення ялинки, приготування святкових страв, обмін подарунками, декламування віршів, виконання пісень – все це чудова можливість для формування сімейних традицій, написання особливої історії – історії вашої родини. Подаруйте своїм малюкам цю радість – причетність до чогось важливого, радісного, захопливого!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Як правильно підготувати маленьку дитину до святкування Нового року”