Чи допоможуть краплі від нежитю?

Що таке нежить – знають і дорослі, і діти. Він знижує апетит, заважає нормально спілкуватися, міцно спати й повністю позбавляє нюху. Дуже легко підхопити недугу від інших. Це досить неприємне захворювання, до якого ніхто, як правило, не ставиться серйозно. Більшість воліє лікуватися за допомогою народної медицини. Та Наталя БУРДЕЙНА, лікар отоларинголог міської поліклініки №5 вважає, що народні методи справжню картину захворювання псують і можуть призвести до гаймориту. Що ж робити при нежитю? Як лікуватися та захищатися від нього?

–Нежить – це запалення слизової оболонки носа. Воно стається тоді, коли на слизову оболонку потрапляють хвороботворні бактерії. Ця недуга супроводжується неприємними симптомами – головним болем, підвищенням температури тіла тощо. Та не варто нею легковажити. Бо коли нежить починають пізно лікувати, то часто він може спричинити й гайморит.
Найчастіше причиною одиничного нежитю є алергія, а масових захворювань – інфекції.

Наші краяни полюбляють краплі для носа «Піносол». Я ж раджу цей препарат використовувати для профілактики. Він – на рослинній основі. Якщо його капати при нежиттю, то лікувального ефекту не досягнете.

Щоби не звикати до крапель, варто ними користуватися не більше 5 днів. Їх тривале використання призводить не тільки до неефективності, але й до розвитку самостійного захворювання носоглотки. Порушується тонус судин і з’являється відомий багатьом «звичний нежить» – набута недуга, що вимагає лікування.

Щодо втрати нюху, то людина справді на певний час втрачає його, але не через краплі, а через хворобу. Адже запалюється слизова оболонка, де перебуває зона, що відповідає за нюх. Краплі ж усувають і набряк, і запалення.

У холодні пори року, щоби не було нежитю, тримайте ноги сухими та теплими. Також не забувайте про часник і цибулю, їжте їх з профілактичною метою. Коли промерзли на вулиці, парте ноги в гарячій воді, додаючи туди гірчичник або суху гірчицю.

А перед тим, як використовувати будь-які ліки, навіть краплі проти нежитю, радьтеся все ж таки з лікарем. І будьте здорові!

Як лікують нежить народними методами

• Промивайте ніс настоями лікарських рослин: ромашки, листя мати-й-мачухи, а також соками алое, каланхоє, розвівши їх холодною кип’яченою водою.

• Дуже ефективні при нежиттю, особливо з астматичним компонентом, парові інгаляції з настоєм лікарських рослин, а також сумішшю евкаліптової олії, вітаміну А, персикової або анісової олій.

• Можна скористатися соком з цибулі. Цибулю потрібно дрібно нарізати, просмажити на сухій чистій сковорідці, щоби вона пустила сік. Потім перекласти в чисту тарілку і налити трохи соняшникової олії. Цю суміш настояти 12 годин. Потім олію розмішати і закапувати в ніс по 1-2 краплі за один прийом. Якщо погано переносите цибулю, замість цибулевої суміші можна закрапувати буряковий або морквяний сік. Додають також зубок часнику, його потрібно відтиснути та разом з соком залити соняшниковою, а ще краще оливковою олією і потримати від 6 до 12 годин. Цю суміш по 1-2 краплі закапувати в ніс. Щипатиме, та нічого страшного, доведеться потерпіти.

• Прогріти ніс можна і по-іншому: зварити круто два яйця, загорнути їх в носову хустинку та прикладати до носа, доки не охолонуть. Або нагріти на сковорідці гречану чи рисову крупу, загорнути у декілька шарів тканини і прикладати до носа.

• Використовують також гарячі ванни для ніг та кладуть гірчичники.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Чи допоможуть краплі від нежитю?”