Ваша киця придбала би…

Що потрібно кошеняті? – Миски для води та їжі, основне й додаткове харчування, кошик або підстилка, туалет, щітки і гребінці, ошийник від бліх, іграшки.

Як правильно розчісувати?

Кішок вичісують від голови до хвоста, а «комір» – у протилежний бік. Для кращого вичісування шерсть зволожують спеціальними спреями. Після вичісування шерсть посипають сухим пудроподібним шампунем, який видаляється за допомоги волосяної щітки. Ковтуни вирізають ковтунорізом.

Коли і як купати?

Якщо візуально кішка чиста, але шерсть на ній стала масною – краще обійтися сухим шампунем. Кішок з довгою шерстю перед купанням вичісують. Для купання кішок можна використовувати тільки спеціальні мийні засоби. Температура води для купання – 40 градусів.

Не можна купати кішок: *хворих та ослаблених, * з переповненим шлунком, * у холодній воді.

Не можна занурювати голову кішки під воду.

Як відучити кішку дряпати меблі?

Спочатку необхідно підібрати кішці те, що їй можно дряпати, – кігтедерку. Якщо кішка вже уподобала якийсь куток чи предмет для дряпання, краще поставити «прилад» на це місце. Коли ж місце, яке обрала кішка, вас не влаштовує, обробіть його спеціальним «відлякувачем», а кігтедерку поставте в іншому місці. Спочатку вам доведеться привертати увагу до цього пристрою за допомоги ігор, іграшок та специфічних ароматів (наприклад, запаху котячої м’яти). За кожне правильне використання кігтедерки кішка має бути заохочена. Якщо ж вам не вдалося порозумітися, доведеться застосувати радикальний метод: підстригти і підпиляти кігті.

Як доглядати очі, вушка і кігті?

При накопиченні слизу в куточках очей їх протирають ватним тампоном, зволоженим у спеціальній рідині для промивання очей. Настоянки ромашки та інших трав застосовувати не можна: – це спричиняє випадіння шерсті навколо очей або зміну її кольору. Не можна натискати на око або терти його.

Вуха кішки без нагальної потреби краще не оглядати. Усередині вушна раковина має бути рожева й чиста. Для чищення використовують ватні тампони. Не можна використовувати воду або іншу рідину, яка не призначена для вух.

Здорова кішка сама «доглядає» за своїми кігтями за допомогою різноманітних кігтедерок.
Підстригати та підпилювати кігті кішці рекомендується, тільки коли тварина стара і багато не бігає. Підпилювати кігті слід дуже обережно, щоби не пошкодити зону їхнього росту.

Усі зручності для Мурки

Здорова кішка спить 14-18 годин на добу, тож місце для сну має бути зручним. Головні вимоги до «будиночка»: тепло, чисто и м’яко. Для облаштування котячого ложа краще за все використовувати спеціальні лежанки, кошички, будиночки та інші м’які місця. Туди кладуть ковдрочку, матрацик, простирадло, які бажано часто прати. Навіть якщо кішка сама обрала собі місце в домі, «постіль» все рівно треба мати на випадок хвороби або пологів.

Котячий туалет має нагадувати природні умови, бути зручним, доступним для кота та гігієнічним у використанні. Розміщувати його треба там, де:

■ часто прибирають і провітрюють,

■ кішці ніхто не заважає.

Киці найбільше полюбляють туалет з наповнювачем, який утворює грудочки або всмоктує. «Туалет» слід чистити після кожного випорожнення, а наповнювач – міняти. Щоб уникнути неприємностей, краще поставити два «туалета».

Коли звичного наповнювача не знаходите у продажу, обирайте той, який ззовні найбільше схожий на попередній, до якого ваша кішка звикла.

Як упоратися з неохайністю кішки?

Кішка – тварина незалежна, тож «тицяння» її носом у забруднене місце, частіше за все, посилює негатив у поведінці тваринки. Необхідно з’ясувати причину такої поведінки та спробувати усунути її. Це може бути стрес, зміна власника та оточення, період підвищеної статевої активності, різка зміна наповнювача або туалет без наповнювача, старість, хвороба, слабкість, вагітність, нерегулярне прибирання туалету.

Для чого киці іграшки?

Нудьга й самотність негативно впливають на кішок. З кошеням треба гратися кілька разів на день, з дорослою кішкою – хоча б раз на добу. Котячими іграшками можуть стати маленькі м’ячики, резинові або інші іграшки без гострих країв та кінців. Щоби кошеня не псувало предмети домашнього вжитку, серед іграшок мають бути такі, які можна гризти, жувати і рвати.

Кішка їсть кімнатні рослини. Що робити?

Кішці обов’язково потребна зелень. Щоби задовольнити її потреби, необхідно забезпечувати тварину травою. Коли й після цього кішка продовжує гризти рослини, необхідно обробити територію навколо рослини спеціальним «відлякувачем», ввести до раціону кішки вітамінно-мінеральні комплекси та зробити профілактику гельмінтозних захворювань.

Чому їжа з нашого столу не підходить кішці?

По-перше, людина належить до всеїдних, а кішка – до м’ясоїдних і потребує іншого харчування. По-друге, у кішки зовсім інші потреби в поживних речовинах. По-третє, наша їжа містить дуже багато солі, спецій, приправ, консервантів, цукру та інши, не тільки не корисних, а й шкідливих для здоров’я кішки речовин. По-четверте, ви і члени вашої родини часто страждаєте від захворювань, пов’язаних з неправильним харчуванням або з порушенням обміну речовин. Тож навіщо експериментувати на кішці?

Сухий корм чи консерви?

Набуте кошеня в перші дні необхідно годувати тим кормом, яким воно харчувалося в попередніх господарів. Привчати кошеня до іншого корму необхідно поступово протягом 5-10 днів. Годувати найкраще сухими якісними кормами або консервами. Додатково можна давати кошеняті вітамінізовані ласощі.

Не можна годувати кошенят і кішок коров’ячим молоком і /або сирою рибою.

До 3-х місяців кошеня годують 6 разів на день, від 3-х місяців – 5-6, від 4-х місяців – 4-5, від 5 місяців – 3-4, від 6 місяців – 3, від 8 місяців – 2 рази на день.

Як правило, перевага надається сухим кормам, тому що вони зручні у використанні, довше зберігаються відкритими, на відміну від консервів, містять повний набір вітамінів та мінералів, запобігають хворобам зубів. Сухий корм не шкодить здоров’ю, якщо він не містить шкідливих компонентів (хімічних барвників, консервантів. Щоб уникнути непорозумінь, годувати сухим кормом треба за інструкцією на упаковці. Постійно стежте, аби у киці була мисочка з водою.

Консерви краще використовувати за наявності слабких зубів у кошенят, старих кішок або хворобливої зміни зубів, захворювань органів травлення, до і після операційних втручань.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *