Чи справді червоне вино корисне

Ідея про те, що у невеликих кількостях червоне вино не тільки не шкідливе, а, ба більше, навіть корисне, існує давно. Чи це справді так?

Франція дала старт дослідженням

Це твердження виникло тому, що у Франції невисокі показники серцево-судинних захворювань, попри те, що традиційна дієта містить багато насичених жирів.

Коли людина їсть багато жирного, у неї підвищується рівень холестерину, що сприяє розвитку атеросклерозу та хвороб серця. Тому логічно очікувати, що у Франції буде високий рівень серцево-судинних захворювань, але це не так. Одне з пояснень цього феномена – присутність у стандартному раціоні французів червоного вина.

Користь ресвератролу у боротьбі з хворобою Альцгеймера

Основна версія, яка пояснює користь червоного вина для серця та загалом для здоров’я, – високий рівень антиоксидантів поліфенолів. Найефективнішим із тих, що міститься у вині, вважається ресвератрол.

Дослідження ресвератролу активно ведуться з 1990 років і здебільшого показують перспективні результати. Дослідження в пробірці, а також на щурах та кроликах показали його ефективність проти деяких видів раку та нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Огляд, проведений у 2019 році, включає дослідження на людях, але він незначний. Та результати підтверджують, що помірне вживання червоного вина може знижувати рівень ліпопротеїнів низької щільності (поганого холестерину), резистентність до інсуліну та окислювальний стрес.

Інші дослідження показали, що люди, які п’ють помірно, рідше мають серцево-судинні захворювання, аніж ті, хто не п’є чи п’є багато. Слід зазначити, що це знову ж таки незначні дослідження.

Те, що ресвератрол може захищати від окислювального стресу, навело вчених на думку, що він продовжує життя. Дослідження дрозофілу та дрібних хребетних показують, що це дійсно так. Наприклад, рибки, які зазвичай живуть до 9 тижнів, можуть прожити 13, якщо приймають ресвератрол. Підтверджень того, що це працює на людях чи хоча б на мишах, поки що немає. Якщо не брати до уваги той факт, що багато довгожителів п’ють вино.

При цьому достеменно відомо, що вживання алкоголю призводить до різних проблем зі здоров’ям, у тому числі кількох видів раку. Безпечної дози алкоголю немає. Наприклад, більшість випадків раку грудей, пов’язаних із вживанням алкоголю, викликані помірною кількістю – до 1,5 літра вина на тиждень або 450 мл міцних напоїв.

Джерело: https://health.24tv.ua/mozhe-chervone-vino-prodovzhiti-zhittya_n2235307

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *