Скільки років життя ми втрачаємо через брудне повітря

Нібито вже давно всі знають, що забруднене повітря погано впливає на здоров’я,  скорочуючи життя. Та науковці спромоглися підрахувати, на скільки коротшим стає наше життя через погану екологію. Фахівці університету Техасу проаналізували статистику 185 країн і з’ясували, що в середньому погане повітря забирає в кожного з нас понад рік життя. У найбрудніших країнах Африки та Азії ця цифра становить понад 2 роки, а тамтешнє повітря вважається гіршим за чинник онкології. Україні в цьому розумінні пощастило трохи більше: погане повітря забирає 9 місяців.
Йдеться про забруднення частками, меншими за 2,5 мікрометри. Вони можуть спричиняти хвороби серцево-судинної системи, легень і передчасну смерть. Безпечної норми забруднення немає, але гранично допустимим вважається забруднення у 10 мікрограмів часток на кубічний метр повітря.
Статистика засвідчує, що 95% жителів нашої планети дихають забрудненим повітрям, живучи в містах. Здебільшого забруднення повітря відбувається через спалювання викопного палива. Науковці закликають шукати інші джерела енергії.
Варто приплюсувати, що куріння забирає в нас 1,82 року, нездорове харчування – 1,67 року, погана питна вода – 0,57 року.
Відтак щороку на планеті Земля від забруднення повітря помирає 8,8 млн людей, а від куріння – 7,2 млн, тобто забруднена атмосфера  є найбільш серйозним чинником ризику, – повідомляє Politeka.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *