Прощавай, книгарнє?

   

Наша постійна авторка, мистецтвознавиця Тетяна ДУГАЄВА переймається долею найбільш центрової – у будівлі сучасного Художнього музею – книгарні міста, де ще зовсім недавно проводилися цікаві й змістовні заходи у «LiteraturCafé». Пані Дугаєва згадує моменти історії цього закладу, який, власне, й за попередніх влад був саме книгарнею й наводить фотографії цього будинку,«за якими, як я міркую, встановлюється дата зміни первісного вигляду фасаду Ощадної каси (на літографії Еріха Грюнера 1903 року – там ще вікна).

  

Отже,за фотографіями виходить, що змінили фасад після 1911-го  року: на фото 1911 року ще немає змін, а 1917 року в день приїзду до Чернівців імператора Карла І на фото вже видно зміни.
Пані Дугаєва додає, що «на місці «Української книги» за Румунії (фото 1924-1940) продавали газети та видання на тему подорожей (можливо, було Бюро подорожей), а після 1940 року був «Военно-книжный магазин».

  

Потім, уже на нашій пам’яті – «Дружба». Це був єдиний магазин, де ми могли придбати мистецькі альбоми…». Від «Версій» додамо, що після закриття магазину «Дружба» деякий час у приміщенні функціонував магазин «Військова книга», а у вузькому проході торгували газетами, путівниками й листівками.

Вл. інф

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *