В області епідемія грипу та ГРВІ

Лікарів кличте додому: поліклініки працюватимуть у 7-денному режимі.

На Буковині перевищений епідпоріг з гострих респіраторних вірусних інфекцій. Найкритичніша ситуація – в Заставнівському районі, далі – Кіцманський, Хотинський, Новоселицький та місто Чернівці.

Таку статистику повідомили на брифінгу Оксана АНДРІЄЦЬ, директор департаменту охорони здоров’я ОДА, та Наталія ГОПКО, головний державний санітарний лікар області.

– Наразі захворюваність з ГРВІ в області перевищує епідпоріг на 11,6%. Захворіли 7503 буковинці, з них – 5111 (понад дві третини) дітей. Найсерйозніша ситуація на Заставнівщині: тут епідпоріг перевищений удвічі, – каже Оксана Андрієць. – За медичною допомогою з приводу ГРВІ звернулися 12 вагітних жінок. Дві з них, на жаль, тривалий час намагалися лікуватися самостійно, що довело їх до реанімації. Наразі лікарі рятують жінок від ускладнення – пневмонії.

І хоча лабораторного підтвердження саме грипу в Чернівецькій області нема, головний санепідеміолог каже: «гуляє» вірус грипу двох типів – А і Б. Причому, другий більш небезпечний, бо не навідувався до області протягом останніх шести років.

–Як правило, до лікарів звертаються вже тоді, коли загальна клінічна картина захворювання дещо розмита. Зокрема, після самостійного домашнього лікування, прийому противірусних препаратів і навіть антибіотиків. Тож коли здають кров, вірус грипу в ній розпізнати вже важко, – констатує Наталя Гопко. – Як відрізнити грип від ГРВІ? Нинішній грип, як правило, починається раптово, дуже високою температурою, до якої пізніше приєднуються біль у горлі, кашель. А вірусна інфекція, навпаки, починається з катаральних явищ. Однак не варто самостійно ставити собі діагноз і бігти до аптеки за розрекламованими препаратами.

Лікарі наполягають: уже за перших ознак хвороби слід залишатися вдома і викликати лікаря. А в поліклініках запроваджують семиденний робочий режим.

– Щоби навіть у вихідні хворі могли отримати медичну допомогу, у суботу та неділю в усіх поліклініках працюватимуть чергові лікарі, – говорить Оксана Анатоліївна. – В усіх медичних закладах запроваджений масковий режим, у стаціонарах обмежений режим відвідування хворих. У п’ятницю буде прийняте рішення, чи продовжувати карантин у школах.

Дитсадки та вищі навчальні заклади на карантин поки що не закривають.

– Дуже важливо, щоби батьки слідкували за своїми дітьми і в жодному разі не відправляли до садка чи ВНЗ хворих, – зауважує Наталя Василівна. – І за умови, якщо ви абсолютно здорові наразі, актуальним залишається щеплення від грипу. Якщо говорити про народні засоби запобігання захворюванню, то раджу їсти продукти, збагачені вітамінами, а ще – цибулю та часник.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *