Поради від Галини КАРПЕНКО

Якщо дошкуляє кашель:

• До склянки теплої води додати кілька крапель йоду та випити.
• Цибулю пропустити через м’ясорубку, або натерти на дрібній терці, розвести водою, додати меду. Поварити на невеликому вогні, настояти дві години. Приймати по 1 ст. л. 3 рази на день.
• Допомагає сік подорожника та алтеї лісової.
• Коктейль з яйця та цукру (гоголь-моголь), вершкове масло та мед прогріти на водяній бані, перемішуючи. Для смаку додати 1 ст. л. какао. Пити гарячим.
• Змішати 1 склянки перетертої цибулі та 1 склянки яблучного оцту – настоювати дві години в закритій посудині. Процідити, додати 1 склянки меду. Приймати по 1 ч.л. 3 р. на день за півгодини до їжі.
• На два літри води: в кип’ячену воду засипати 400 г висівок, настояти та пити протягом дня. Можна підсолодити цукром чи медом.
• Чай зі смородини, малини – заварити кілька гілочок, додати меду. Пити гарячим.
• При кашлі добре пити молоко з 1 ст. л. соняшникової нерафінованої олії, свинячого, гусячого чи борсучого жиром.
• Якщо немає температури – парити ноги у воді з сіллю (3-4 ст.л. на 4-5 л води).
• Спалити шкаралупу з горіха, попіл розчинити у склянці червоно вина і пити по 1 столовій ложці протягом дня.
• Якщо кашель дуже сильний, взяти зубчик часнику, натерти на тертці та намастити ним підошви ніг, надіти теплі шкарпетки та добре закутатись.

Нежить

Нежить: ліву долоню покласти до центра перенісся і натиснути, праву руку – на сонячне сплетіння. Так тримати 20 хвилин. Робити кілька разів на день.

Ангіна:

• 1 ч. л. чистотілу на 1 склянку кип’ятку – настояти. Приймати по 1 ст. л. 3 рази на день. Полоскати відваром горло.
• Ангіна боїться кислого, тож можна полоскати горло лимонним соком, розведеним з водою.
• 1 склянку соку буряка, 1 ст. л. оцту настоювати півгодини, полоскати настояним горло.
• Полоскати горло часниковою настоянкою: головку часнику розтерти до кашки, розвести водою, пити по 1 ст. л. ложці кожної години.
• 1 склянку калини залити стаканом кип’ятку, поварити на невеликому вогні 15 хв, настояти, процідити, додати 2 ст. л. и меду, пити протягом дня.
• Покласти в рот шматочок хвої і смоктати – полегшає.
• Змішати 5 середніх листків мати-й-мачухи з півлітра козячого молока та ½ ст. л. свинячого жиру. Пити перед сном по 150 г.
• Відварити картоплю «в мундирі». Зробити з неї кашку, додати 1 ст. л. олії, 1 ст. л. спирту або горілки – тримати на грудях, поки не остигне. Можна намастити груди медом, зверху накрити листом капусти та деякий час потримати, щоби груди прогрілися.

Бронхіт, астма

• Змішати соняшникову олію, мед, спирт чи горілку (1:1:1). Отриману суміш втирати в груди до одужання.
• Приймати алое з медом 12 днів.
• 100 г соку полину, 200 г меду, 3 л домашнього вина. Все змішати, варити 3 хвилини та настояти. Приймати по 20 г через день до сходу сонця.
•3 ст. л. ягід калини та 3 ст. л. меду залити 1 л кип’ятку, варити 10 хв., настояти, пити як чай протягом дня.
• 2 кг вівса заварити у 2-х літрах води. Окремо заварити 200 г листя чи бруньок берези в 0,5 л води. Змішати овес з відваром з бруньок, додати 200 г соку алое, мед, спирт, вершкове масло. Пити по кілька ковтків на день.
• Відвар бруньок сосни: 1 ч. л. на 1 склянку кип’ятку, настоювати 2 год., приймати по ½ склянки 3 рази на день.
• Щоранку ковтати кілька горошин запашного перцю, запиваючи водою.
• Дитині при бронхіті: зварити «круто» два яйця, розрізати гарячими та класти половинками на груди. Можна засмажити на смальці та прикладати на груди на ніч.
• До відвару з 2-3 листків мати-й-мачухи додати свинячого смальцю та 0,5 літра молока. Пити гарячим.
• 15 г соку алое, 100 г свинячого чи гусячого смальцю, 100 г вершкового масла, 100 г меду, 50 г какао. Усе це добре змішати. Вживати по 1 ст. л. 2 рази на день вранці та перед сном. Добре допомагає при бронхіті.
• 40 висушених листків мати-й-мачухи залити 0,5 л горілки, настоювати ніч. Перший день класти 1 листок на спину між лопатками, на другий – на груди. Чергувати листя поки воно не закінчиться.

Пневмонія:

Допомагає сироп із соснових шишок, зібраних у травні – червні. Вживати по 1 ст. л. 3 рази на день за півгодини до їжі. Пити теплим – підігрівати на водяній бані.

При застуді, кашлі, бронхіті допомагають настої з ялиці та сосни, зібраних у травні – червні. Вживати 1 ч. л. на склянку гарячої води.

Застуда

• Лушпиння з 2 кг цибулі заварити в каструлі, дати настоятися. Дихати парою та полоскати відваром горло. Можна випити кілька ковтків.
• Контрастна ванна для ніг: 1 хв. – гаряча, 1 хв. – холодна вода. Не витираючи ноги, вдягнути вовняні шкарпетки та тепло закутатись.
• Зібрати опале листя клену, горобини, дуба, тополі, калини, малини, смородини. Висушити і робити чай: 1 ст. л. подрібненого листя на 0,5 л води. Пити з медом. Такий чай очищу організм від шлаків і токсинів.
• Вербена – 2 ст. л. на 0,5 л води. Варити на слабкому вогні 5-7 хв. Пити за 20 хв. до їжі ¼ склянки з медом чи варенням.
• Спориш: 1 ст. л. на склянку окропу. Варити на водяній бані 15 хв. Пити по ½ склянки 3 рази на день за пів години до їжі.
• При застуді добре втирати у груди, спину, підошви ніг свинячий, гусячий чи борсучий жир.
• Для профілактики застуди можна робити ванни з квітів хризантеми, чорнобривців, м’яти, любистку, ромашки.

Для зміцнення імунітету дуже важливе правильне повноцінне харчування. Слід вживати якомога більше фруктів та овочів, особливо червоного кольору (буряк, морква, малина, журавлина, горобина тощо). Якщо дозволяє кишечник, щоранку ковтати зубчик часнику.

По 1 ст. л. червоного виноградного вина на день і чай з ехінацеї також підвищують імунітет.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *