«Школа життя», де рятують від інвалідності. Безкоштовно

Діти з органічним ураженням нервової системи отримали шанс!
Від 15 липня в Чернівцях діє Обласний центр медико-соціальної реабілітації для таких дітей. І за короткий період, що минув, курс лікування вже пройшли 123 дитини стаціонарно і 170 – амбулаторно. У 70% з цих дітей відзначається значне покращення мовного та психічного розвитку, особливо дітей до 3-х років. Багатьох із них врятуємо від інвалідного візка – розповідає Лариса ПАЛАМАР, директор Обласного центру медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи.

Лариса Паламар усі знання й наснагу вкладає у справу...
Лариса Паламар усі знання й наснагу вкладає у справу...

– Чернівецький Центр відрізняється від подібних?

– Цікава особливість в тому, що в одному приміщенні, під одним дахом об’єдналися два центри – Буковинський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Особлива дитина» та Обласний центр медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи. Тобто почала функціонувати комплексна система,в якій задіяні абсолютно всі можливості реабілітації (медична, соціальна, педагогічна, психологічна та рання професійна). Ніде в Україні більше немає такого об’єднання. Нову модель ми назвали клінікою відновного лікування «Школа життя».

– Як виник Центр?

– Ідея створення виникла в ОДА, її підтримав депутатський корпус обласної ради, депутати міської ради виділили приміщення. Ремонт тривав півроку. Медичний центр фінансується з обласного бюджету, Буковинський центр – з державного. Усі діти лікуються безкоштовно.
Основна мета – дати дитині можливість соціально інтегруватися в суспільстві. Кожна дитина з обмеженими можливостями повинна ходити у звичайний садочок, навчатися у загальній школі і поступати до вищих навчальних закладів.

Наші фахівці навчалися в Українському медичному центрі реабілітації у Києві, Трускавці, Євпаторійському санаторії Міністерства оборони, у комплексі курортно-санаторної реабілітації «Хаджибей» в Одесі, Миколаївському центрі. Від нас залежить, ходитиме дитина самостійно чи пересуватиметься в інвалідному візку.

Тут лікують дітей з ураженням нервової системи, з порушеннями функції опорно-рухового апарату, з порушеннями або розладами психіки. В області таких дітей-інвалідів близько 2,5 тисяч. Близько 8 тис дітей з органічним ураженням нервової системи, 70% з них потребують саме такого лікування, яке проводять у Центрі, щоби отримати шанс не стати інвалідом.

В основі реабілітаційних заходів – індивідуальні програми
В основі реабілітаційних заходів – індивідуальні програми

– Які причини цих захворювань?

– Є дуже багато чинників. Це і погана екологія, і соціальні, побутові проблеми тощо. Раніше населення було здоровішим. А зараз народжують багато неповнолітніх та жінки з хронічними захворюваннями. Бувають проблеми під час пологів. Впливають алкоголь, сигарети, наркотики.
Людство навчилося виходжувати дітей з масою тіла більше 500 грамів. Враховуючи низьку масу при народженні, існує висока ймовірність розвитку різних хвороб, в тому числі й нервової системи, що потребує комплексної реабілітації.

– Яка саме допомога надається таким дітям?

– Центр складається з поліклінічного, діагностичного, стаціонарного відділення і соціально-педіатричного блоку, в якому працюють педагоги, психологи, логопеди, соціальні педагоги, вихователі, вчителі-реабілітологи та асистенти. У фізіотерапевтичному відділенні діткам проводять процедури, гімнастику, роблять масажі, гідрокінезіотерапію, парафінолікування, ароматерапію, спелеотерапію, сенсорну інтеграцію тощо. Тут є тренажерні зали, зали для корекції ходи, занять музикою та хореографією, комп’ютерний зал, зали ЛФК. Для кожної дитини розроблена індивідуальна програма реабілітації.

Заклад розрахований на 80 відвідувань на день. Стаціонарне відділення містить 30 ліжок, 20 дітей на день лікуються амбулаторно, 30 – перебувають у Буковинському центрі «Особлива дитина».
Працюємо за німецькою методикою. Ця модель називається тандем «Дитина, сім’я, фахівець».
Нині розробляємо й власні методики з вертикалізації дитини, тобто навчання її підводитися на ніжки та ходити самостійно.

У тренажерних залах полюбляють «бавитися» і дорослі, і малі
У тренажерних залах полюбляють «бавитися» і дорослі, і малі

Інтенсивне відновне лікування, яке надається в Центрі, має бути розпочата у перші три роки життя. Завдяки цьому у 70% випадків можна призменшити розвиток грубого органічного дефекту. Головне, щоби батьки не тягнули з лікуванням, не ходили по ворожках, а вчасно зверталися до лікарів.

– Центр працює нещодавно, але Ви вже розпочали співпрацю з закордонними колегами…

– Минулого місяця чернівецька делегація перебувала в Німеччині, у Нюрберзі та Мюнхені, на Х Всесвітньому конгресі з питань медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Відвідали Мюнхенський «СпастікЦентр» – це один з кращих реабілітаційних центрів у Європі. Підписали угоду намірів про співпрацю між чернівецьким і Мюнхенським центрами. Німці зацікавилися нашою моделлю, тому що в них здійснюється в основному соціальна реабілітація. У квітні 2009 року в Чернівцях відбудеться українсько-баварський симпозіум з питань саме інтегральної, комплексної реабілітації.

Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

12 коментарів “«Школа життя», де рятують від інвалідності. Безкоштовно”