Україна – лідер Європи за кількістю смертей через неправильне харчування

Очолили ж рейтинг смертей від серцево-судинних недуг країни колишнього СРСР

Вчені Єнського університету (Німеччина) склали рейтинг країн із найвищим рівнем смертності від серцево-судинних захворювань через неправильне харчування. На першому, найгіршому, місці – Україна: в ній рівень смертності з цієї причини 2016 року становив 38,2% від усіх смертей. А загалом до першої двадцятки потрапили 14 країн колишнього СРСР, повідомило «Радіо Свобода».

У дослідженні, проведеному на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), проаналізували відомості про 51 країну європейського регіону ВООЗ (тобто разом із Туреччиною, Ізраїлем і пострадянськими державами, географічно розташованими в Азії) за період від 1990-го до 2016-го. Вони розташувалися в такому порядку:

1.Україна (38,2% від усіх смертей). 2.Білорусь (36,8%). 3.Грузія (34,4%). 4.Молдова (34,2%). 5.Узбекистан (32,2%). 6. Болгарія (32,2%). 7. Азербайджан (32,0%). 8.Туркменістан (31,9%). 9.Латвія (31,7%). 10.Литва (30,5%). 11.Росія (30,0%). 12.Киргизстан (29,5%). 13.Казахстан (29,5%). 14.Словаччина (29,0%).15.Естонія (28,3%). 16.Вірменія (28,2%). 17.Румунія (27,6%). 18.Албанія (27,2%).19.Чорногорія (26,6%). 20.Чехія (26,4%)

Остання з пострадянських держав, Таджикистан, – на 24-му місці (24,0%).

Автори дослідження стверджують, що мешканці цих країн страждали від хвороб, спричинених нездоровим харчуванням. Найбільше таких смертей стається через низький рівень споживання ціліснозернових продуктів, горіхів, насіння, овочів, фруктів, бобових, омега-3 жирних кислот, а також через високий рівень споживання натрію (насамперед солі). Так, в Україні із кожних 100 тис. населення помирають від серцево-судинних недуг 349 осіб. Гірша ніж в Україні ситуація в Узбекистані (394 на 100 тис.) та Туркменістан (376 на 100 тис.).

Усі перші 27 країн із найгіршим показником смертності – саме зі складу колишніх Радянського Союзу і східноєвропейського соціалістичного блоку. Єдина країна з них, що «вирвалася» до західноєвропейських показників, стала Словенія.

Найкраще, за інформацією дослідників, харчуються мешканці Іспанії, Ізраїлю та Франції – у цих країнах черз нездорове харчування померло від 43 до 46 людей на 100 тисяч населення.

Дослідники стверджують, що за допомоги збалансованої дієти можна запобігти приблизно кожній п’ятій із передчасних смертей від серцево-судинних захворювань. Дуже шкодить, на їхню думку, споживання соняшникової олії. Цим грішать Україна, Росія, Румунія та Болгарія. Натомість Польща, Чехія, Естонія, Литва і Латвія, які перейшли на споживання рапсової олії, значно поліпшили свої показники.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *