Цибуля – оберіг від багатьох недуг

Більшість родин не обходиться без цибулі на кухні. Здається, сучасна кулінарія без неї просто неможлива. Однак універсальність цибулі ще в тому, що вона має ще й оздоровчі властивості.

 

Перелічимо хоча б головні з корисних речовин, що містяться в цибулі і активно входять в арсенал сучасної медицини:

Кверцетин. Речовина з групи флавоноїдів, має потужні антиоксидантну та протизапальну властивості.

Антоціани. Теж потужні флавоноїди, які надають деяким видам цибулі фіолетового або червоного забарвлення. Що більше флавоноїдів – то яскравіше й темніше колір цибулини. Тож звичайна жовта цибулина корисна, а червона чи фіолетова – краща.

Сполуки органічної сірки, скажімо – алліцин. Саме він надає цибулі різкого запаху та смаку, має антибактеріальну, антивірусну й антигрибкову властивості.

Фруктани – полімери фруктози, які не перетравлюються нашими ферментами, але становлять живильне середовище для корисної мікрофлори кишечнику (зокрема, біфідобактерій та лактобактерій).

Сапоніни – рослинні глікозиди. Знижують рівень холестерину.  
Цибуля – засіб профілактики багатьох захворювань. Вона полегшує запальні процеси в горлі, знижуючи біль. Зміцнює стінки капілярів. Знижуючи холестерин, запобігає атеросклерозу. Збуджує апетит,  сприяє виробленню травних соків та жовчі, стимулює роботу кишечнику.
Однак:

Сиру цибулю не рекомендують споживати хворим на недуги травного тракту (гастрити, виразки), бо вона може спричинити запалення слизової оболонки.

Цибуля має побічний ефект: неприємний запах шкіри та подиху, тож споживати її варто із застереженнями.

Коли ж з’їдатимете щодня по цибулині середнього розміру і в будь-якому вигляді, це корисно, особливо в сезон застуд.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *