Рак легень: Головна небезпека – відсутність проявів на ранніх стадіях

Невмолима статистика. Останніми роками медична статистика показує помітне зростання на Буковині вперше виявлених – і вже задавнених, у ІV стадії  – форм захворювань, яке 2017 р. досягло 48,4%.  Не набагато краща ситуація і в цілому по Україні, натомість загальна захворюваність на рак легень по області  нижча: 25,6 випадків на 100 тис. населення, коли в Україні ця цифра сягає. 33,7. У суспільстві сформувалася впевненість, що ситуація повністю залежить від рівня розвитку та організації  медицини, частково екології. Та, на жаль, при виявленні раку, надто легень, подальше спеціальне лікування практично не має жодного сенсу.

Рак легень за поширеністю та рівнем смертності посідає у світі першість серед онкозахворювань. Він складно діагностується на ранніх стадіях, а результати лікування не задовольняють ні пацієнтів, ні лікарів навіть у високорозвинутих країнах. У чому причина?

Перш за все, в силу анатомічної будови легені не дають характерних саме для цієї патології симптомів. Маю приклад з власної практики, коли вдалося видалити  доброякісну пухлину легень вагою 3,5 кг, розміром 38х26 см, виявлену рентгенобстеженням – за відсутності скарг пацієнта.

З іншого боку, багато людей з різних причин лікуються самотужки, звертаючись за порятунком на фінальній стадії захворювання, за наявності множинних метастазів. І це при тому, що для того, щоб утворився вузол до 1 см, який можна чітко виявити на стандартній рентгенограмі, потрібно близько 10 років розвитку пухлини.

Причини виникнення раку легень у людини. Безпосередньою причиною пухлини в бронхах у 80-85% є куріння. І 15-20% дає потрапляння канцерогенів на виробництві чи з атмосферного повітря. В тютюновому димі спектральний аналіз виявивляє до півсотні канцерогенних речовин!

За даними Європейської асоціації торакальних хірургів,  у пацієнтів, що не курять, рак легень сягає  3,4 випадків на 100 тис.населення, за куріння півпачки сигарет на день цифра зростає до 51,4.

 

 

За відмови від куріння ризик захворюваності на рак легенів знижується до рівня пацієнтів, що не курять, лише через 8-10 років.

    

Як виявляють та лікують хворих на рак легень. За місцем медобслуговування мешканців відносять до груп ризику: *курці віком  старші 40 років; *шкідливе виробництво; *перенесений туберкульоз легень; *повторні пневмонії однієї локалізації; *вилікуванй рак інших органів; генетичні чинники ризику: три та більше випадків раку легень у ближніх родичів. Віднесені до груп ризику підлягають додатковим дослідженням для раннього виявлення хвороби.

 

І найважливіше: без активної участі та зацікавленості пацієнта проходити регулярно додаткові обстеження жодні зусилля лікарів марні, а види діагностики без динамічного спостереження мають відносне значення.

В європейських країнах страхові компанії прививають пацієнтам розуміння обстежень, при недотриманні яких ліквідується страховка. Наприклад, в умови страховки хворим групи ризику може бути внесена відмова від куріння.

    

Загальні симптоми дії пухлини на організм: слабість, схуднення, немотивоване підвищення температури. Більш характерні симптоми можуть проявлятися й за інших захворювань: кашель, кровохаркання, біль у грудній клітці.

 

Головним методом діагностики раку легень є рентгенографія органів грудної клітки або флюорографія. Незважаючи на обґрунтовану критику флюорографії, яка може давати за даними літератури до 30% хибних результатів, альтернативи найбільш доступному рентгендослідженню на даний час немає.

 

Головним методом лікування раку легень є своєчасна операція в торакальній хірургії ОКЛ. На жаль, на момент виявлення, за сучасними даними, оперується не більше 30% пацієнтів, і наша область – не виняток.  Можливість видалення пухлини визначається не тільки її  розміром, а й наявністю важких супутніх патологій, вікових обмежень (пік захворюваності припадає на  60-69 років і вище), відмовами пацієнтів від операцій з різних причин.  Світова медицина вимушена розробляти паліативні (допоміжні) складні оперативні втручання для зменшення проявів важкої хвороби при проростанні пухлин у серце, магістральні судини; для відновлення прохідності дихальних шляхів – лазерна деструкція, установка стентів.

На що сподіватися. Зважаючи на незадовільні результи лікування раку легень у світовій практиці, американські фармацевти першими реалізували відкриття Нобелівських лауреатів з медицини 2018р. Д.Еллісона, Т.Хондзьо, синтезувавши імунобіологічний препарат «пембролізумаб» саме для лікування задавнених форм раку легень, який від 2017 р. внесений Асоціацією торакальних хірургів США до стандартів лікування у якості першої лінії. Зазначений препарат наданий Національному інституту раку МОЗ України для клінічних досліджень, планується направлення його у регіони вже наступного 2019 року.

Наведену інформацію хочу завершити красномовними цифрами: за результатами літературних даних та власними спостереженнями, після операції на І стадії п’ять років проживають 70-80%; на ІІ ст.– близько 40%; на ІІІ ст. – тільки 15-20%. У нашій «колекції» є пацієнти, які живуть без рецидиву захворювання більше 20 років.

Тільки спільна відповідальність пацієнта і лікаря, поважне ставлення до власного здоров’я можуть зменшити небезпеку і покращити результати лікування важкої хвороби, якою є рак легень, а можливості для якісного обстеження та лікування в області є.

Василь ЯЦКІВ, доцент  кафедри хірургії №1 БДМУ, зав.відділення торакальної хірургії  обласної клінічної лікарні, Заслужений лікар України.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *