Чи далеко коронавірус від України?

 

Коронавірус в Україні? Поки що такі дані не підтверджуються. Госпіталізовані у Києві з підозрою на новий, як його звуть, китайський коронавірус, виявилися хворими на інший вид інфекції й не виявляють ознак нової хвороби.

Однак на Хотинщині від грипозної пневмонії кілька днів тому загинув 47-річний чоловік. Про це повідомляють «Хотинські вісті» з посиланням на заступника головного лікаря Сергія Солодкого.
У стаціонарних відділеннях Хотинської райлікарні лікуються понад три десятки пацієнтів із пневмоніями. Одного чоловіка, що був у важкому стані, незважаючи на старання медиків, врятувати не вдалося. У неділю, 2 лютого, він помер.

Достеменно дізнатися про наявність китайського коронавірусу можна лише лабораторним шляхом. Та доводиться визнати: тисячі людей на планеті заразилися новим вірусом, який може спровокувати захворювання легенів. Найгірша ситуація в Китаї. Багато людей там померли, тисячі захворіли. Були також інфекції в інших азіатських країнах та Європі. Ситуація ускладнюється тим, що інфекція може містити не один вірус, відомі випадки побутування до 4 різних вірусів водночас.

Враховуючи істину «попереджений – озброєний», «Версії», порадившись із інфекціоністами, розповідають читачам про нову напасть.

Що за вірус? Перші зараження сталися в Китаї, в місті Ухань. Вірус, ймовірно, передався з рибних та м’ясних ринків. Він належить до сімейства коронавірусів і має кілька типів. Деякі менш шкідливі й спричиняють лише легкий кашель і нежить. Інші, на які усе більше інфікованих, можуть спричиняти високу температуру, сильний кашель і найбільш небезпечний прояв – вірусну пневмонію.

Чому вірус так швидко поширюється? З кількох причин. Оскільки це новий вірус, про нього ще мало відомо. Немає також вакцини та ліків проти нього. Тому єдиний можливий захист від розповсюдження  – одиночний карантин. Це означає, що ізоляція хворого захищає здорових людей.

Ще одна причина швидкого поширення: люди, заражені вірусом, можуть передавати його раніше, ніж вони помітять будь-які ознаки хвороби.

Швидкість поширення  вірусу пов’язана також і зі щільністю проживання людей в одному помешканні, а також від способу життя родини і окремої людини.

Як поширюється коронавірус? Вважається, що він передається повітряно-крапельним шляхом, наприклад при чханні та кашлі. Щоб зменшити ризик зараження, допомагає ретельне миття рук, а також варто триматися на відстані від хворих.

Що відбувається в Китаї? Уряд радикально бореться з поширенням вірусу. В даний час у місті Ухань та деяких інших містах введено карантин для 50 мільйонів людей. Вони ізольовані від решти країни, поїздів немає. Їжа стає дефіцитною, і люди не знають, коли закінчиться їхнє важке становище. Та збудована протягом 10 днів величезне лікарня вже приймає пацієнтів. Канікули по всій країні продовжено, школи, університети та дитячі садки залишаються закритими. Спортивні змагання також відкладені. Торгівля дикими тваринами заборонена. У багатьох містах люди носять маски для обличчя. Громадянам України не рекомендують поїздки до Китаю.

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *