Юний володар старовинного інструменту

«Орган такий інструмент, на якому тебе видно з усіх боків», – каже один з наймолодших виконавців органної музики України, 23-річний органіст із Києва Ігор Сікорський.

Уже нинішньої неділі, 9-го лютого у його виконанні ми почуємо всесвітньо відомі твори старовинних композиторів – Й. Пахельбеля, Д. Букстехуде, Й.С. Баха, маловідомі для наших слухачів твори французького композитора Клода Бальбастра та польського – Яна Подбельскі, а також неперевершені органні твори українських композиторів Миколи Колесси та Віктора Гончаренка.

Ігор Сікорський, попри свій молодий вік, встиг уже показати себе як майстерний виконавець на багатьох міжнародних конкурсах і об’їздив майже всю Україну із сольними концертами. Народився Ігор у Києві, у 16 років пішов навчатися в музичну школу по класу «фортепіано-орган». 2013-го взяв участь у ІV конкурсі органної музики в місті Краснобруд (Польща), де отримав диплом за найкраще виконання музичного твору польського композитора. Після цього вирішив навчатися у Польщі, де відчув, що треба розвиватися далі й спробувати щось нове. Від вересня 2014 року юний і талановитий органіст навчався у Кракові, у Державній музичній школі ім. Владислава Желєнського по класу органа.

Як каже сам органіст,«Орган – це надзвичайно складний, та не особливо популярний інструмент, як мені здавалося до гастрольної діяльності. Але, коли я почав їздити по Україні з концертами, то побачив, що органна музика у нас навпаки набирає надзвичайної популярності, особливо серед молоді».

От і наш концертний зал камерної та органної музики набирає свого постійного глядача, який на сьогоднішній день має надзвичайно різноманітну можливість слухати органістів – виконавців із абсолютно різними концертними програмами. Порівнювати, дивуватися чи надихатися різними виконавськими.

Неля МАРКОВСЬКА, лекторка-музикознавиця

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *