На Буковині ліквідували три санаторії, два з них – протитуберкульозні  

Таке рішення прийняли депутати Чернівецької обласної ради на 36 сесії VII скликання.

4 лютого на сесії облради депутати підтримали рішення про ліквідацію дитячого санаторію «Щербинці», протитуберкульозного санаторію «Красноїльськ», обласного дитячого протитуберкульозного санаторію «Садгора». Бо відповідно до реформування медичної галузі, від 1 квітня в Україні буде скасоване фінансування будь-яких санаторіїв та курортів з державного та місцевих бюджетів, підтвердила Анжела Дякова, головна фінансистка області. Разом з тим, лікування дітей, хворих на туберкульоз, включене до гарантій НСЗУ, їх лікуватимуть у спеціалізованих закладах та відділеннях. Голова облради Іван Мунтян запевнив: після закриття санаторіїв їхніх працівників гарантують забезпечити робочими місцями в інших закладах за фахом.

На базі санаторію «Красноїльськ» у подальшому можуть створити центр реабілітації. А на базі санаторію «Садгора» – розташувати медико-соціальний центр «Особлива дитина». Остання новина вже активно обговорюється чернівчанами: мами проблемних дітей не уявляють, як вони будуть добиратися до околиці Садгори.  А ще їх хвилює всюдисуща паличка Коха. Як не як, а саме Всесвітня організація охорони здоров’я, як і раніше, вважає, що в світі епідемія туберкульозу, який входить у десятку причин смертей у світі. Тому ВООЗ закликає всі уряди нарешті звернути увагу на проблему, об’єднати свої зусилля і покінчити з паличкою Коха, щоб вона так само канула в лету, як це зробили до неї чума, віспа та холера. «Іt’s Time (час настав)», – проголосили воозівці – і на Буковині, за вказівкою Києва, ліквідували протитуберкульозні санаторії.

Крім того, не зрозуміло, скільки коштуватиме знезараження приміщень і території таких специфічних закладів, і чи буде ця процедура надійною.

Ну чим не суцільний «апофєгєй»!

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *