«Кишкова зараза» з Європи з дня на день буде в Україні

Смертельну кишкову паличку у нас навіть не діагностують. Основний засіб захисту – мити руки, овочі та фрукти. Та сказати достеменно – ця паличка мутант, чи вигадка – ще ніхто не може.

У данському центрі сучасного мистецтва Луізіана, що затишно розташувався на березі моря, – там я побувала у 20-х числах квітня – звернула увагу на дивну схему-малюнок. Щоправда, вона висіла не на стіні у залі, а у вбиральні біля сушки для рук.

Коли придивилася уважніше, то зрозуміла, що плакат присвячений тому, як треба мити руки. І це у найчистішій європейській країні! Була вражена. Та подруга, в якої я гостювала, пояснила, що на початку нинішнього року в Данії сталася серія незрозумілих кишкових отруєнь. Тоді данський уряд і вирішив повчити своїх громадян культурі миття рук.

Сьогодні згадала той випадок, бо іншого порятунку, ніж правильне миття рук, від убивчої інфекції, що сіє паніку в Європі, просто немає. Принаймні, у нас в Україні.

Наразі статистика нової недуги не радує: 20 смертей, майже 3000 хворих у 13 країнах. Чимало країн закривають свої кордони перед овочами-фруктами ЄС. Наша влада з радикальними заходами не поспішає. Тим паче, що не бачать причин для хвилювання і в бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні, вважаючи, що ризик потрапляння палички в Україну мізерний.

Як повідомив Ігор ПОКАНЕВИЧ, керівник українського бюро ВООЗ, більшість випадків захворювання фіксуються на півночі Німеччини, тож це локальний спалах, пов’язаний з особливостями харчування цього регіону.
Санітарні лікарі вважають, що захиститися від цієї палички немає можливості, оскільки вона у кишківнику й будь-які санітарні заходи в аеропортах та залізничних вокзалах будуть безсилі. Тим паче, у німців потужні технології, цілі інститути вивчають цю загадкову недугу. А у нас, як зізнаються столичні профі, немає навіть відповідних препаратів, щоби діагностувати цю інфекцію. Та лікувати нас будуть як при звичайному отруєнні, кажуть спеціалісти.
Нагадаємо, що першими симптомами німецької інфекції є пронос із кров’ю, ураження нервової системи, ймовірна також втрата свідомості. Та хто, чи що, спричинив її – на це питання не відповів навіть інститут Роберта Коха, де розглянули 500 проб овочів.

Вадим ШИПУЛІН, науковий директор Українсько-німецького гастроентерологічного центру висловив припущення, що швидше за все у Німеччині відбулася мутація під час вирощування ГМО продуктів чи овочів з допомогою пестицидів. Як наслідок – утворилася стійка кишкова паличка-мутант, яка здатна вбити людину. І вона може бути присутньою на будь-яких овочах і фруктах.

Натомість страховики вважають німецьку болячку вигадкою. На їхню думку, хтось виробляє цю заразу з метою наживи. І варто було б зайнятися цим спецслужбам.

Наші буковинські лікарі теж мають свою точку зору на цю проблему. Зокрема, досвідчений педіатр Ірина РЕГУЛЬСЬКА вважає цю кишкову паличку мутантом. Адже нині під дією ліків, змін у довкіллі мутують чимало живих організмів. Людині доводиться платити за те, що вона виробляє з природою…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *