Секта з Котелева: хто помре наступним?

«Версії» неодноразово писали про багатодітну родину з Котелева, де молода породілля померла через місяць після пологів від голоду. Її батько та чоловік, згідно їхньої віри, навіть до реанімації обласної лікарні носили 20-річній нещасній жінці виключно мінеральну воду. А кілька років тому за таких же майже обставин померла і мати цієї породіллі, бо найближчі родичі заборонили їй перелити кров. Нині у тій родині на виданні ще кілька молодих дівчат. Чи не чекає на них така ж страшна доля, як у сестри та матері?

Про це ми поцікавилися в Юлії ЯКІВЧЕК, начальника служби у справах дітей обласної державної адміністрації:

– Подібних сімей сьогодні на Буковині три. Вони потрапили у поле зору служби у справах дітей ще 2004-го року. Від того часу були звернення до прокуратури та міліції як щодо притягнення їх до адмінвідповідальності, так і з приводу вилучення дітей у зв’язку із невиконанням батьківських обов’язків. Але наша служба може тільки збирати матеріали та подавати їх до відповідних органів. Адже не в нашій компетенції притягати людей до відповідальності.

Стосовно ж багатодітної родини з Котелева Новоселицького району, то нам повідомили, що діти нібито повернулися до навчання. Зрозуміло, ми перевіряли цю інформацію. Але так воно й було: діти відвідували навчання.

А 2010-го року, коли сталася трагедія, служба у справах дітей ОДА зібрала пакет документів і запропонувала відібрати дітей у цієї сім’ї без позбавлення батьківських прав. Та суд відмовив у зв’язку зі зміною обставин – діти повернулися до навчання. Хоча окремі з них перебувають на екстернатній формі навчання. Щоправда інші відвідують уроки.

Та все ж Новоселицький райвідділ міліції порушив кримінальну справу стосовно смерті породіллі. Ведеться слідство. Та через великі черги експертизи затягуються. Як повідомила прес-служба обласної прокуратури, вони намагатимуться прискорити хід слідства. А поки що діти залишаються у тій сім’ї, де через віру загинули двоє жінок 20-ти і 40 років.

– Чи будуть притягнуті до відповідальності винуватці трагедії – хто зна. Це делікатна тема, адже тут діють релігійні мотиви, – каже Юлія Яківчек. – Моя особиста позиція – щоби діти в цій сім’ї не жили. Адже кількість дітей тут постійно збільшується, тим самим збільшується і кількість членів секти. А дана віра дуже утискує права людини, особливо жінок.

На Буковині діє 754 релігійні громади, з них 9 – незареєстровані. І в кожній з останніх – може виникнути подібна ситуація.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *