Голкорефлексотерапія – це комплексна філософія, а не яскрава картинка

Мабуть, більшість обивателів при словах «китайська традиційна медицина» чи «голкорефлексотерапія» уявляють шаманів – якщо не з бубнами, то принаймні у червоних халатах, і таких, що пританцьовують під східні мелодії або демонструють фігури з усіляких кунг-фу чи у-шу. Ще трохи східних пахощів до цієї картинки – і ось вона, «китайська медицина». Насправді ж, стверджує цілитель, послідовник китайських традицій медицини Євген БОЧАРНІКОВ, напускну «картинку» з зовнішніми атрибутами створюють зазвичай шарлатани, а справжнє голковколювання  не має з цим нічого спільного. Східна медицина орієнтована на те, щоби знайти причину хвороби і усунути її – на відміну від медицини вузькопрофільної (доказової), яка звично «футболить» пацієнта від кабінету до кабінету, не в змозі встановити діагноз. Цілитель Євген Бочарніков випробував обидва підходи на собі – і має щастя, що трапився йому китаєць, який не лише врешті поставив хворого на ноги, а й передав  свої знання.

Несподівані результати радянсько-китайської дружби

Тимчасове пожвавлення радянсько-китайської дружби після смерті Сталіна в 1953 році, окрім зміцнення військово-морських зв’язків і технічної допомоги китайським «п’ятирічкам», відкрили для радянських людей… китайську медицину. Тисячі радянських спеціалістів відправили до Китаю, натомість тисячі китайців приїхали в СРСР – «обмінюватися досвідом». «Дружба» доволі швидко скінчилася, і Хрущов, чиє «розвінчування культу особи Сталіна» не сприйняв «великий Мао», відкликав наших людей з Китаю. Більше того, він заявив, що нічого нам чужу медицину вивчати – ми самі можемо так лікувати! І поставлену задачу притьмом кинулися виконувати. Цілий напрямок «китайської медицини» – голкорефлексотерапію (на противагу китайській «ЧЖЕНЬ-ЦЗЮ») – розвинули радянські «цілителі». Тільки йшлося у них суто про активізацію певних процесів в організмі людини через уколи голками у спеціальних точках. Тобто виглядало все просто, рецептурно: вивчаєш розташування точок, в які потрібно колоти голочки, запам’ятовуєш, яка точка за який орган «відповідає» – і колеш. Насправді ж осторонь лишали головне: правила, канони, принципи, знання про потоки енергії, пульсову діагностику. Тож новоспечені «фахівці», побігавши якийсь час із голками, зовсім скоро згорнули свої кабінети.

Тим часом Мао також відкликав додому своїх китайців. Але ж долі людські не завжди підкоряються помахам руки тиранів – і хтось із гостей з Піднебесної залишився в Союзі назавжди. Разом з тією тисячолітньою культурою і цивілізаційними надбаннями, які увібрали вдома з молоком матері.

Весь радянський ЦК партії обслуговувався китайцями

Голкотерапевт Євген Бочарніков не дивується з сьогоднішнього засилля аптек. Оскільки в нашій медицині, яка прямо наслідує радянську, гастроентеролог не має нічого спільного з кардіологом, а, приміром, уролог – з лором, то й призначають кожен своє. Тому й аптек – багато, а ліків у них стільки, що на всіх вистачить. Головний же принцип східної медицини – поєднання усіх систем організму, їх взаємодія.

У східній медицині немає вузькопрофільності. Вона орієнтована на те, щоб знайти причину і усунути її. Як не дивно, радянська «верхівка» це усвідомлювала, і до партійних бонз не надто й допускали традиційних медиків. А якраз китайці тут користувалися попитом.

Щоправда, існувало, як кажуть в Одесі, «дві великі різниці» між справжньою китайською медициною і радянською пародією на неї. «Адже якщо не знати, наприклад, про пульсову діагностику – ти можеш лише нашкодити, – каже Євген Бочарніков. – Лікарями стають ті, хто постійно самовдосконалюється. А якщо за самого початку дати хибну «картинку», що начебто являє собою голкорефлексотерапія – ця єресь залишиться в уяві людей назавжди. Простий приклад. Шарлатан казатиме: «Я вас буду колоти срібними голками». Або ще краще – золотими. Хоча насправді можна колоти хоч і колючками з дерева – аби правильно! «Два притопи – три прихлопи» – так я називаю «фахівців», які обвішуються амулетами і вмикають для пацієнта ще й східну музику, щоби переконати його в дієвості свого лікування. Цього не треба, потрібні лише знання. І це чудово усвідомлювали й ті, хто викладав псевдокитайську голкорефлексотерапію в Радянському Союзі».

«Вводжу голку – і знаю, що відчуває пацієнт, – розповідає Євген Валентинович. – Пальцями відчуваю, коли голка «на місці» і далі вже її не потрібно заглиблювати. Адже у всіх людей різна конституція тіла, різний прошарок жиру, пульсація брюшної аорти, корпусу людини, 6 позицій на зап’ястках… Діагностика за зовнішніми ознаками – це одне, пульсова – інше, пальпація – ще інше. Нікогда не буває двох однакових хвороб, супровідний «букет» завжди різний. Тому й підхід до кожного пацієнта – індивідуальний. Різні методи дають підтвердження і нюанси різних висновків, і я їх маю враховувати всі. Так, людину можна навчити відчувати руками. Але й цих відчуттів замало, якщо не знаєш загальних законів. Ви здивуєтеся, але за слух людини «відповідають» нирки, а за зір – печінка, селезінка – за еластичність м’язів. Тобто у нас офтальмолог зазвичай пропише вам ліки для очей, коли проблема лежить зовсім в іншому органі, і покращити зір можна, підлікувавши печінку».

Дієтами гратися не можна

Голкотерапевт розповідає, з якими скаргами на здоров’я до нього звертаються. Що тільки не лікується голками!

Приходять ті, хто хочуть схуднути. І насправді поради на кшталт «зашити рот» у таких випадках абсолютно недієві. Більше того, цілитель стверджує, що «гратися дієтами» взагалі протипоказано! А у нас це роками і десятиліттями не виходить із моди. Люди безконтрольно знущаються над власним організмом, в результаті чого псується еластичність м’язів – як зовнішніх (і цей естетичний недолік – це ще півбіди), так і внутрішніх, які втрачають здатність утримувати внутрішніх органи, і от це вже біда справжня.

А виявляється, причина надмірної ваги – те, що недопрацьовує  шлунок-селезінка, і це можна поправити вколюванням голок. Шлунок же  буває причиною неприємного запаху з рота, кровоточивості ясен, запорів…

Вилікував Євген Валентинович і пацієнтку, яка через тривалий стрес хворобливо схудла і жодні лікарі – в тому числі й професійні психіатри – не могли їй допомогти. Два місяці вколювання двох голок повернули жінку до норми.

Радіє голкотерапевт і за жінку, яка з офіційним діагнозом «безпліддя» після голкорефлексотерапії народила дитину, і зустрічаючи в місті цю жінку з дитячим візочком, з нею не вітається її «офіційний» гінеколог…

«Так, я виліковую практично всіх, – каже Євген Бочарніков. – Я забираю причину хвороби. Інша справа, що ви можете знайти собі іншу причину… Звісно, є й такі, від яких я відмовляюся – коли бачу, що вже не поможу. Але якщо є хоч 1% надії – я за нього зачеплюся».

Невиліковними є лише «захворювання демонів»

Євген Бочарніков твердить, що китайська медицина визначає чотири типи захворювань.

Перший – це захворювання від зовнішніх впливів середовища (холод, вітер тощо). Вони лікуються практично за  один курс  голковколювання.

Другий – внутрішні захворювання, які виникають через вимушене перебування людини в певній емоції, в стресі. Вони також доволі легко лікуються.

Третій – наслідки руйнівної дії вірусів і бактерій. Їх цілитель порівнює з «організованою бандою», яка налітає на організм  робить багато біди . У будь-якому разі, зруйноване вірусами і бактеріями потребує в організмі відновлення, і голкорефлексотерапія в цьому допоможе.

А от четвертий тип – це найскладніші – невиліковні – «захворювання демонів». Коли організм працює чудесно, пульс в нормі, а людина – неадекватна. Тут жодні вколювання голок не допоможуть, тільки молитви.

Маю благословіння лікувати всіх: і православних, і неправославних

Що певною мірою дивує в кабінеті, де приймає цілитель Євген Бочарніков – це, нарівні з чималою бібліотекою східної літератури на книжкових полицях, ікони над його робочим столом.

«Так, я  отримав благословіння на своє цілительство від православного Владики, – каже Євген Валентинович. – Мав грунтовну співбесіду зі священиками. Відповідав на запитання, чи лікую «руками», чи займаюся гіпнозом і навіюванням – звісно ні. Лікувати – це величезна відповідальність. Маю благословіння лікувати всіх, незалежно від віросповідання. Адже хто я такий, щоб ділити людей чи засуджувати їх? Тому допомагаю всім, хто звертається по допомогу, а коли бувають запитання «Навіщо ікони?» – відповідаю, що то я їх для себе повісив, а не для відвідувачів.  Тож якщо для когось вони неприйнятні – нехай не зважає. Просто жоден пацієнт не потрапить до мене просто так – тільки з волі Божої. Тож якщо Бог його вже привів до мене, то буду лікувати.

Записала Маріанна АНТОНЮК, «Версії

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *