МОЗ почало безкоштовну вакцинацію дорослих від кору

Дорослі, які відносяться до груп ризику, – студенти, військові, правоохоронці, медичні та педагогічні працівники – зможуть отримати безоплатне щеплення від кору.

Про це в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

“Починаємо безоплатну вакцинацію від кору дорослих – тих, хто ще не отримав щеплення та відноситься до груп підвищеного ризику. Зверніть увагу, особливо, якщо ви або ваші знайомі працюють у сферах охорони здоров’я, освіти, залучені до Операції об’єднаних сил або є студентами. …Якщо ви серед цих груп ризику, у вашому колективі стався спалах кору та у вас немає щеплення – звертайтеся до свого сімейного лікаря або терапевта. Це може бути фахівець, якого ви обрали під час кампанії “Лікар для кожної сім’ї” або той, в кого ви поки що лікуєтеся за місцем реєстрації”, – написала Супрун.

Серед груп ризику, які можуть отримати щеплення безоплатно, працівники закладів охорони здоров’я (і медики, і немедичні працівники), освітніх закладів, Міністерства внутрішніх справ, Міністерство оборони, СБУ, Національної поліції, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони та студенти.

Супрун зазначила, що поступово збільшується охоплення щепленням проти кору дітей, як тих, які отримують вакцинацію вперше, так і тих, хто свого часу пропустив щеплення від кору, паротиту, краснухи (КПК) згідно з календарем вакцинації.

Втім, за словами очільниці МОЗ, незахищеними залишається і велика кількість дорослих. Впродовж 2018 року українці, які є в групах ризику та в їхньому колективі хтось захворів на кір, можуть вакцинуватися безоплатно (Наказ МОЗ України № 1216 https://goo.gl/NrZtLV).

За даними ЦГЗ, з початку року на кір захворіли 24 027 людей – 9 682 дорослих і 14 345 дітей. Всього з початку року від ускладнень кору померло дванадцять людей: восьмеро дітей і четверо дорослих.

Станом на 27 червня 2018 року в Україні наявні 852 тисячі доз вакцин КПК (кір, паротит, краснуха).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *