Аборт – процедура, яка приносить хвороби

Штучне переривання вагітності наносить непоправної шкоди здоров’ю жінки. Адже це не лише грубе, болісне оперативне втручання у перебіг вагітності, а й часто причини важких прогресуючих запальних процесів внутрішніх статевих органів, порушення функції яєчників, розвитку доброякісних і навіть злоякісних пухлин.

Аборт у жінок віком до 24 років вдічі збільшує ризик розвитку раку молочної залози. У жінок, що перенесли цю операцію, викидні бувають у 8-10 разів частіше, ніж у тих, хто не переривав вагітність.

Аборт значно підвищує ризик розвитку позаматкової вагітності. А одним з трагічних наслідків операційного втручання є безплідність, яка спричинюється запальними процесами в маткових трубах.

Ранній секс – тривалі проблеми

Ранні статеві відносини негативно впливають на молодий несформований організм. Доведено, що дівчата, які почали статеве життя надто рано, схильніші до онкологічних хвороб (наприклад, рак шийки матки). Причина у тому, що дівчата не завжди володіють повною і правдивою інформацією про контрацепцію та захворювання, що передаються статевим шляхом та негативні наслідки небажаної вагітності.

Якщо небажана вагітність таки сталася і Ви вирішили зробити аборт, необхідно звернутися до лікаря якомога раніше. Це знизить ризик можливих ускладнень. Після пологів та аборту існує ризик завагітніти до настання першої менструації, тому перед відновленням статевого життя необхідно підібрати надійний метод контрацепції.

Контрацепція – надійний захист

У всьому світі перевага надається протизаплідним гормональним таблеткам.

Гормональні контрацептиви з використанням природних яєчникових громів – один з найефективніших і популярних методів. У світі 120 млн. жінок користуються гормональними контрацептивами. Проте, розповсюдженість їх різна: якщо у Західній Європі протизаплідні таблетки регулярно приймають 29% жінок (у Нідерландах – 36%), то у Східній Європі – 6%, а в Японії – 1%.

Протизаплідні таблетки позитивно впливають на організм жінки. При їхньому використанні зменшуються прояви передменструального напруження, ризик виникнення запальних процесів внутрішніх статевих органів. У жінок з нерегулярними менструаціями на фоні прийому оральних контрацептивів менструації стають регулярними, не болісними, з меншою крововтратою.

Оральні контрацептиви зменшують ризик виникнення злоякісних пухлин яєчників та ендометрію майже на 40-50%. Захист від раку яєчників зберігається протягом 15 років.

Застосування сучасних протизаплідних засобів дозволяє регулювати процес дітонародження. Сьогодні у світі з 800 млн. подружніх пар дітородного віку більше 50% (475 млн.) користуються різними методами контрацепції.
Протизаплідні засоби не порушують фізіологію статевого акту. Після припинення використання цих засобів дітородна функція повністю відновлюється протягом року.

Але в усіх випадках перед вживанням гормональних контрацептивів жінку повинен оглянути фахівець. Лікар допоможе підібрати засіб контрацепції, враховуючи стан Вашого здоров’я. Інколи треба використовувати декілька засобів контрацепції, аби підібрати саме той, який Вам підходить найкраще.

Менш розповсюдженими засобами гормональної контрацепції є препарати пролонгованої дії у вигляді ін’єкцій (Депо-Провера) та підшкірних імплантатів (Норплант). Пролонговані препарати, зокрема найпоширеніший в Україні Депо-Провера, вводять внутрішньом’язево 1 раз в 3 місяці. Перевагою цього препарату є відсутність впливу на функціональний стан жінки, вуглеводний та ліпідний обміни, показники крові. Його можна використовувати жінкам з хворобами печінки, гіпертонічною хворобою, варикозним розширенням вен, а також під час грудного вигодовування.

Оптимальний вік для народження дітей – 20-35 років. Доведено: коли жінка вагітніє надто рано, або пізно за віком, то ризик виникнення різноманітних ускладнень підвищується у кілька разів.

Інтервали між пологами повинні складати не менше 2-2,5 років: це дозволить жінці відновити свої сили для майбутніх пологів, зберегти своє здоров’я та здоров’я майбутніх дітей.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *