Увага: Ігри зі смертю перемістилися в «Інстаграм» і «Вайбер»

Історія з «Синіми китами» триває: блокування доступу до VK нічого не вирішило

 

Розповідає Альона КРИВУЛЯК, директор Департаменту Національних «гарячих ліній» Центру «Ла Страда-Україна» для Інтернет-ресурсу  short.media : «Ми отримуємо величезну кількість дзвінків від дітей, які шукають способи обійти блокування, щоб продовжити виконувати завдання з квесту. І що має нас насторожити – усі ці смертельні квести перебазувалися в «Інстаграм» та «Вайбер».

 

«Сині кити», на жаль, не самотні

На «Квесті рожевої феї» останнє завдання – відкрутити конфорку на газовій плиті, не запалюючи сірника, щоб не опалити крильця, та лягти спати. На ранок прокинешся феєчкою. Серед дівчат популярне нанесення шрамів. Підлітки й далі ловлять «собачий кайф» – популярний ще від 90-х метод удушення або сильного натискання на грудну клітку – щоби втратити свідомість.)

Для кураторів, окрім бажання відчувати себе Богом, існує чималий матеріальний інтерес через продаж «смертельних відео» (зйомка яких є головною умовою завершення смертельного квесту») і музичних творів фанатам, шахрайство дітей з банкоматами під проводом кураторів.

Чи каратимуть «богів смерті»? У законі про доведення людини до самогубства не написано, що винного можна притягнути до відповідальності за доведення до самогубства через інформаційно-комунікативні технології! Те, що написано у соцмережах, на сторінках дітей тощо, не береться за доказ у суді. Відповідно – куратори, навіть при їхньому викритті, не несуть кримінальної відповідальності».

Батькам варто знати, що куратори смертельних ігор ведуть серйозний моніторинг життя дитини в соцмережі. Вони дивляться на кількість друзів, пости, музику, відеоролики, в яких групах дитина, які у неї фото, кольорова гама. Куратори – гарні психологи, вони відчувають, якими дітьми можна маніпулювати.

Що можна протиставити? Важливо, щоб учителі та психологи в школах інформували дітей як про небезпеку, так і проте, як з нею впоратися. До батьків діти часто бояться звертатися. Батькам же варто порадити: якщо ви раптом дізналися про участь дитини у смертельному квесті, не вдавайтеся до скандалів та каральних методів. Участь вашої дитини у такій грі вже достатньо красномовно говорить про втрату вами довіри. Спробуйте, навпаки, оточити дитину ненав’язливою увагою та поновити порозуміння між вами.

 

Може не всі знають, але існує

Національна гаряча лінія для дітей:

0800500225 – зі стаціонарного телефону

116111 – з мобільного.

 

Важливо, щоб діти зрозуміли: їм є кому допомогти, навіть коли їх залякують. Звісно, у певних випадках, пов’язаних із дитячими проблемами,  звертатися можуть і дорослі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *