Буковинці радять владі та вимагають від неї: Убезпечити пам’ятки культурної спадщини Чернівців

Про це пише до «Версій» наша постійна авторка, мистецтвознавиця, членкиня Спілки художників України та ексдиректорка Чернівецького художнього музею Тетяна  Дугаєва. Вона переймається долею і вітражів чернівецьких храмів, і скульптурами перед Вірменським собором, і барельєфами на нашому театрі. Необхідно убезпечити також від можливих руйнувань і Геракла на будинку, що на розі Кохановського/Головної, і 2 скульптури біля аптеки Голіховського (вул.Головна), і  скульптури на даху школи на вул. Шевченка. А майоліка та скульптури на будівлі Художнього музею?! Про все це має подбати відділ охорони пам’яток.

І діяти треба вже, не відкладаючи на потім. Для прикладу Тетяна Дугаєва розповіла про те, що зробила Львівська міська рада, яка вже убезпечила від можливих руйнувань пам’ятки культурної спадщини, насамперед об’єкти ансамблю Світової спадщини ЮНЕСКО. Так, захисними екранами там уже  закрили унікальні вітражі, а деякі з них демонтували. Захистили також і окремостоячі скульптури, зокрема навколо Катедри та фонтани на пл. Ринок. Їх обгорнули вогнетривкими та захисними матеріалами.

Лілія Онищенко, начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР, ділиться тим, як вони це робили:

«Демонтувати  скульптури не завжди є можливість, вони великі, – каже вона. – Тому обгортаємо їх  вогнетривкою тканиною, скловатою, далі – спеціальною фольгою і насамкінець вдягаємо на них спеціальні мішки. Це не врятує фігури, якщо буде пряме потрапляння, однак при потужній ударній хвилі вони не розіб’ються на шматки і не розлетяться.»

А от частину унікальної сакральної пам’ятки – дерев’яного вівтаря «Голгофа» ХІV століття, яка, на думку Лілії Онищенко, єдина така в Україні та й у Європі також – вирішили демонтувати та перемістити до сховища.

Усі роботи виконують спільно з місцевими реставраторами. Грошима на матеріали їм допомагають польські реставратори. До робіт залучили рекламістів, які мають машини-вишки, та альпіністів.

Певним чином, Тетяна Дугаєва вже змалювала алгоритм дій…

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *