Ліки від СНІДу існують! Але не всі їх можуть отримати

55-річний чоловік «загулявши», інфікувався ВІЛ та «нагородив» ним 53-річну дружину. І такі випадки, на жаль, не поодинокі. Сумна статистика свідчить, що на ВІЛ/СНІД все частіше нездужають люди середнього та старшого віку…

Майже 80 буковинців померло від СНІДу за десять років епідемії, 7 молодих людей хвороба забрала вже цього року.

Пам’ять людей, які померли від СНІДу, вшановували цими днями всією країною. До міжнародного руху «Імена» долучилися й Чернівці. Проблему обговорювали у прес-клубі журналісти і фахівці.

– Часто люди помирають, не знаючи, що їх забирає СНІД. Тому не слід чекати, поки ситуація ускладниться і людям з ризикованою поведінкою треба частіше здавати аналізи. Обстеження на ВІЛ робиться безкоштовно. Одна з найефективніших профілактик ВІЛ/СНІДУ – лікування антиретровірусними препаратами.

У порівнянні з іншими областями, у нас немає проблем із наданням допомоги ВІЛ-інфікованим. Кошти на препарат виділяються з держбюджету. Завдяки терапії знижується вірусне навантаження на організм. Тому інфікуватися від людей, які приймають АРВ-перпарати, практично неможливо.

На Буковині нині антиретровірусну терапію проходять 160 осіб, – розповідає Юрій ЛЕСЮК, головний лікар Чернівецького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом. – Загалом на диспансерному обліку перебувають 559 хворих. Від початку року вже зафіксовано 23 нових випадки інфікування.

На жаль, за перший квартал 2011-го від СНІДу померло 7 людей. Але люди, ослаблені вірусом, помирають і від гепатиту С, і від туберкульозу…
50% нових випадків зафіксовані у Чернівцях, інша половина – з різних районів області – найбільше у Глибоцькому, Сторожинецькому, Кіцманському та Вижницькому.

На 100 тис. населення Буковини – 62,7 інфікованих. В Україні загалом на 100 тис. здорових – 247,3 хворих. Є регіони, де ця цифра складає 700 інфікованих (здебільшого східні області України).

Позитивним результатом боротьби з ВІЛ є те, що усі діти, які нещодавно народилися від ВІЛ-інфікованих матерів – «негативні».

Незмінними залишаються групи ризику. Найбільш незахищені – наркозалежні та жінки комерційного бізнесу.

Невтішні дані:

• 72 тис. українців, які гостро потребують лікування, за даними ВООЗ – не отримують його. Із 92 тис. осіб, яким необхідна АРВ-терапія, її отримують лише 22 тис. людей.
• Мінімальний курс АРВ-терапії в Україні коштує майже 1900 грн. на рік, або 5 грн 13 коп. на день.
• 20 924 українців вже померло від того, що держава не виділяє 5,13 грн на день. В Україні людина не може у вільному доступі придбати собі препарати самостійно. Для контролю за розповсюдженням епідемії держава повинна лікувати людей за власний кошт, створюючи систему лікування та контролю епідемії.

Ви знали, що…

• Вірус ВІЛ гине у повітрі через 40 секунд, хоча може залишатися
активним в закритому шприці із залишками крові до 2-х місяців.
• Краплі крові на кінчику голки може бути достатньо для інфікування ВІЛ, об’єм слини, в якому міститься така ж кількість вірусу дорівнює 4-м літрам.
• За своєю фізіологією, для жінки ризик інфікування ВІЛ вдвічі вищий, ніж для чоловіка.
• Кожна друга жінка не відмовляється від незахищеного сексу, а кожна 9-та ВІЛ-позитивна жінка дізнається про свій статус у жіночій консультації, коли вагітною здає аналіз на ВІЛ (за статистикою незалежних експертів).
• ВІЛ/СНІД є основною причиною смерті та захворювань жінок репродуктивного віку в усьому світі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “Ліки від СНІДу існують! Але не всі їх можуть отримати”