Із пелюстків троянд можна зварити натуральне мило для всієї сім’ї

Антоніна Олейникова створює мило вдома. Каже, завдяки миловарінню максимально зменшила вміст хімії в домі. Для приготування свого мила Тоня використовує тільки натуральні компоненти – настої трав, мед, ефірні олії та шкірочки фруктів.

Антоніна Олейникова з Кіцманя зайнялася миловарінням після народження донечки. Каже, таким чином прагнула вберегти дитину від хімії, яку нині додають скрізь – навіть у дитячі товари.

– Багато дізналася про виготовлення мила в домашніх умовах в Інтернеті. Як з’ясувалося, це нескладно, – розповідає Антоніна. – Компоненти використовуються найпростіші: звичайне дитяче мило, оливкова або соняшникова олія, один або кілька видів ефірних олій, натуральні барвники.

Нині Тоня виготовляє мило з різними ароматами і різних форм. У її колекції є мило у вигляді соняшника, ромашки, грейпфрута, пташки. Формами слугують звичайні дитячі пасочки або баночки з-під йогуртів. До того ж, кожній своїй роботі жінка дає назву.

– Миловаріння стало для мене мистецтвом, – каже Антоніна Олейникова. – Зазвичай, подібні мильні засоби можна купити й у крамницях. Але куди цікавіше робити їх своїми руками. Своє мило випробовую на собі та своїй родині. Шкіра після нього оксамитова.

Процес миловаріння майстриня порівнює з казковою містерією. Для виготовлення використовує настоянки трав, мед, ефірні олії, глину. Для скрабів у хід ідуть перемелені виноградні кісточки та навіть кавова гуща. Природним антицелюлітним засобом є подрібнені та засушені грейпфрутові шкірки.

Велику увагу Антоніна приділяє аромату мила. Вважає, запах мила, яким вмиваєшся зранку, може як підняти настрій на цілий день, так і зіпсувати його.

– Частину мила роблю взагалі без аромату, тобто не додаю до нього ефірних олій, – зазначає Тоня. – Таке мило підійде для вагітних, грудних дітей та алергиків.

Строк зберігання натурального мила нетривалий – усього три місяці. Адже виготовляється воно без усіляких консервантів, тому і псується швидко.

– Натомість процес приготування – тривалий, – ділиться секретами Тоня. – У роботі знадобляться тертушка, формочки тощо. Якщо роблю мило з квітами, заливаю їх гарячою водою. Шматок дитячого мила натираю на тертці. Після цього ставлю ківш-контейнер на водяну баню. В емальовану каструлю наливаю воду і теж ставлю на газ. Коли вода закипає, зверху на каструлю ставлю ківш з натертим милом. Поступово вливаю в ківш олії основи: 1 чайна ложка оливкового олії, 1 ложка персикової олії, 1 ложка гліцерину, трохи менше 1 ложки вітаміну Е. Утворену масу час від часу помішую. Періодично знімаю ківш з водяної бані і помішую на рівній поверхні, додаючи воду. Якщо роблю мило з квітами, додаю сюди воду, в якій заздалегідь вимочила пелюстки. У результаті отримую консистенцію, подібну до тіста для оладок. Сюди додаю три-п’ять крапель аромаолії та пелюстки квітів. Мильне тісто, що утворилося, розливаю у заздалегідь підготовлені формочки. Дві години мило остигає на підвіконнику чи на балконі. Після цього кладу його на ніч до морозилки. Зранку ароматне мило готове.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *