Ігор НЕЗБОРЕЦЬКИЙ: «Реформуючи медичну галузь, матимемо доступне та якісне лікування»

– Ігоре Володимировичу, Вас нещодавно призначили на посаду в. о. начальника управління охорони здоров’я у місті Чернівці. Уже відчули, які проблеми в галузі охорони здоров’я турбують мешканців міста першочергово?

– Бюджет міста Чернівці становить 650 млн. грн, з них 116 млн. грн. надходить у медичну галузь. З одного боку це багато, але 84% коштів від цієї суми іде на зарплату. А решта суми використовується для закупівлі обладнання та модернізації лікувальних закладів, поточних та капітальних ремонтів.

 

У галузі охорони здоров’я міста працює близько 4 700 осіб. У 16 медичних комунальних закладах Чернівців – 1077 лікарів і 1828 медсестер, функціонують 3 комунальні аптеки.

– Які пріоритетні напрямки і проблеми в медицині міста?

– Пріоритетними вважаю напрямки материнства-дитинства, профілактику та діагностику різних захворювань, лікування і надання допомоги пенсіонерам, інвалідам великої вітчизняної війни, афганцям, соціально незахищеним верствам населення та іншим.

Нині одна з нагальних проблем – добудова хірургічного корпусу дитячої клінічної міської лікарні на вул. Буковинській. На його будівництво вже витрачено 42 млн. грн. Але для добудови та закупівлю медичного обладнання для лікарні потрібно ще близько 15 млн. грн. Губернатор краю Михайло Папієв узяв під особистий контроль завершення будівництва корпусу, тож за його допомоги найближчим часом у місто має надійти 5 млн. грн на ці потреби.

Таким чином, здійснюється багаторічна мрія чернівецької громади та буковинської влади – будівництво надсучасної дитячої лікарні.

– Ваша думка щодо благодійних внесків, які добровільно-примусово повинні сплачувати пацієнти у лікувальних закладах? Можна це назвати «корупцією під прикриттям»?

– Незважаючи на наші зусилля та бажання для досягнення мети, потрібні чималі кошти… Збір благодійних внесків у деяких комунальних установах міста не можна трактувати, як корупційні дії. Це, швидше, намагання вирішити деякі прогалини у повноцінному фінансуванні лікувальних закладів. Але ми намагаємося від такої практики відходити.

– А страхова медицина? Як, до речі, Ви до неї ставитеся?

– Думаю, за страховою медициною майбутнє. Адже багато країн взяли її на озброєння й успішно використовують. Існує ряд моделей страхової медицини. Але чи можуть вони застосовуватися в наших умовах, при відсутності виробництва і довіри людей, – покаже час. Отже, це ще один напрямок роботи, починаючи від державних законодавчих актів і закінчуючи роз’ясненням переваг для населення.

У Донецькій, Дніпропетровській та Вінницькій областях уже діють так звані пілотні проекти з реформування медицини. Вони передбачають створення первинних медико-санітарних центрів – своєрідних лікувально-діагностичних закладів, які надаватимуть первинну допомогу пацієнтам. З рештою проблем пацієнти будуть скеровані до лікувальних закладів з вищим рівнем надання медичної допомоги. Але таку практику тільки започатковують, тому оцінювати і приймати рішення, чи підходять Буковині такі моделі розвитку медичної галузі, ще рано. Крім того, в кожному регіоні свої особливості.

– Які завдання ставите перед собою сьогодні?

– Покращити медичне обслуговування, зробити його доступнішим, соціально орієнтованим. Зрештою, це і є мета реформування та оптимізації медичної галузі. Намагатимемося акумулювати виділені нашій галузі кошти на пріоритетні напрямки розвитку медицини. Розбудовуватимемо комунальну медицину міста, керуючись загальнодержавними програмами та законодавчими актами. Планується тісна співпраця з Головним управлінням охорони здоров’я ОДА та Буковинським державним університетом, створення на базі одного з лікувальних закладів університетської клініки.

Перед міським управлінням охорони здоров’я нині стоїть нагальне завдання – розробити і реалізувати цільову програму із закупівлі і оснащення лікувальних та діагностичних закладів міста рентгенобладнанням. Це досить складно, бо вартість одного рентгенапарату коливається в межах 1 млн. грн. Зате такі цифрові апарати майже не шкідливі для здоров’я людини. Наслідком цього напрямку є розширення профілактичних оглядів та обстеження населення з метою виявлення туберкульозу.

Наразі місто має ряд медично значимих проблем, тож програма, яку нині розробляємо, є універсальною, бо передбачає поступове їх вирішення. Зокрема, йдеться і про поступову заміну автопарку швидкої медичної допомоги.

Думаю, невдовзі чернівчани відчують позитивні зміни у медичній сфері нашого міста. Крім того, надалі регулярно інформуватимемо чернівецьку громаду про плани та розвиток нашої медичної галузі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *