Два «С» для ваших молочних залоз: оглядайте їх Самостійно та Систематично

Не хочемо вас лякати, але рак молочної залози – серед провідних причин жіночої смертності у світі. Між тим, профілактика раку молочної залози можлива і в домашніх умовах. Кожна жінка може навчитися правилам самостійного огляду і контролю молочних залоз. Переважна більшість мешканок США та інших розвинених країн проводить самоогляд молочних залоз систематично, сприймаючи процедуру як звичайну і необхідну частину контролю за станом свого здоровя. 

Особливо уважною до себе повинна бути жінка, в роду якої (у мами, бабусі) були патології молочної залози. Якщо хтось в сім’ї хворів на рак молочної залози, ризик захворювання через спадковий чинник зростає.

Навчитися техніці самоконтролю за станом грудей можна в лікаря. Попросіть мамолога показати Вам, як на побутовому рівні шукати ущільнення в грудях. Насправді все не так складно, як здається. З його допомогою Ви не пропустите ущільнення в грудях діаметром понад 1 см.

Що має насторожити вас:

*зміни форми і обрисів молочної залози;

*незвичний біль і дискомфорт у залозі;

*зміна форми соска, його збільшення, припухлість, втягнення;

*зміни шкіри (наприклад, зморщування);

*збільшені пахвові лімфатичні вузли з одного боку;

*кров’янисті виділення з соска;

*щільне безболісне утворення в структурі молочної залози.

 Як оглядати груди самостійно?

Пальпація – діагностичний метод, що означає промацування. Робіть це лежачи, з подушкою під плечем,  і стоячи – з піднятою та закладеною за голову рукою. Починайте з пахвової ділянки, рухаючись до соска. Далі продовжуйте пальпацію по вертикалі зверху вниз, від внутрішньої сторони грудей до пахвової западини. Виявлені симптоми і ознаки мастопатії вимагають негайного звернення до лікаря.

Пропонуємо два методи пальпації:

  1. Метод квадратів, коли вся поверхня передньої грудної стінки від ключиці до реберного краю і молочна залоза подумки поділяються на невеликі квадрати. Обмацування проводиться послідовно в кожному квадраті зверху вниз, ніби сходинками.
  2. Метод спіралі, коли молочну залозу промацують по спіралі – кінчиками пальців концентричними окружностями, які зменшуються до соска.

Обстеження соска 

При огляді сосків необхідно зауважити, чи немає змін їхньої форми та кольору, чи не втягнуті, чи не мокнуть, чи немає виразок або тріщин. Необхідно промацати сосок і ділянку під ним, бо під соском може бути пухлина. Ця зона чутлива і де в кого супроводжується еротичними чи неприємними відчуттями.

Наприкінці треба обережно стиснути сосок великим і вказівним пальцями: якщо з’являються виділення, зазначте, які саме.

Не ставте собі діагноз!

Робіть  таке самообстеження раз на місяць, від 5-го до 12-го дня менструального циклу.

Якщо ви помітили зміни від моменту останнього огляду, негайно зверніться до лікаря.

І жодним чином не намагатеся ставити діагноз, тим більше – призначати лікування. Відрізнити рак від різних форм мастопатій може тільки фахівець!

Навіть злоякісну пухлину можна перемогти, почавши лікування на ранньому етапі. Не відкладайте «на потім» відвідування лікаря, памятайте, що від цього може залежати ваше життя.

Анастасія СКРИПЧЕНКО, студентка  IV курсу БДМУ.

Науковий керівник – Марина ГРЕСЬКО, асистент кафедри акушерства та гінекології БДМУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *