Чому купувати воду, молоко і олію у ПЕТ-пляшках небезпечно для здоров’я

Молоко у пластиковій пляшці від «Пепсі», «справжня» вода із машини чи автомата у «незмінній» 6-літровій бутилі стали звичайними атрибутами повсякденного життя буковинців. Особливо винахідливі сільські жіночки у ПЕТ-пляшках продають і олію, і навіть самогон, а інтернет-сайти з кулінарії радять приготувати млинці і холодець у тарі з-під пива чи мінералки. Однак фахівці радять викидати пляшки одразу після вживання, а для зберігання продуктів використовувати скляну тару.

 

Пластикова ємність може виділяти небезпечні хімікати. Зверніть увагу на спеціальні значки на дні. Трикутники з цифрами позначають вид пластику, з якого виготовлена пляшка. Так, пляшка з маркуванням “1” (PET або PETE) безпечна тільки при одноразовому використанні. При надходженні кисню, нагріванні або перебуванні на сонці така пляшка виділяє токсичні речовини, які потрапляють у воду.

Уникайте пляшок з маркуванням “3” і “7” (PVC і PC), оскільки вони виділяють токсичні речовини, що здатні проникати в продукти харчування і напої, а при тривалому впливі на організм викликати небезпечні захворювання.

Для багаторазового використання можуть підійти тільки пляшки з поліетилену (марковані цифрами “2” і “4”) і пляшки з поліпропілену (позначаються цифрою “5” і написом РР). Вони відносно безпечні, якщо тримати в них холодну воду і регулярно знезаражувати.

 Пластикові пляшки  підходяще середовище для розмноження бактерій. Пити воду з багаторазової пластикової пляшки – все одно що облизувати сидіння унітазу або іграшку собаки, а іноді навіть гірше, стверджують вчені. Рівень бактерій в таких пляшках часто перевищує безпечні норми. Ідеальні умови для розмноження мікробів створюємо ми самі, коли беремо пляшку брудними руками, погано промиваємо і тримаємо в ній воду при кімнатній температурі.

Що робити? Регулярно мити пляшки теплою мильною водою, оцтом або антибактеріальним засобом для порожнини рота. Ретельно промиваючи пляшку, ми все одно можемо підчепити харчове отруєння і навіть гепатит A. Дослідження показало, що найбільша кількість бактерій живе на горлечку, яке не завжди вдається ретельно промити. Тому ковпачки-слайдери і т.п. просто кишать мікробами, які потрапляють до рота. Щоб убезпечити себе, використовуйте трубочку для пиття.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *