Чого не можна робити після їди

Ми їмо маленькими порціями, обираємо корисні продукти й «правильний» спосіб їх приготування, відмовляємося від шкідливих снеків та газировки. Але важливо не лише те, що ми їмо, але й як поводимося після їди. Виявляється, маємо не просто шкідливі, але й небезпечні звички. То чого ж не можна робити після їди?

Їсти фрукти. Дуже часто після солідного обіду чи навіть вечері хочеться чогось солоденького. З огляду на навантаження шлунка, обираємо фрукти. Але фрукти краще споживати  окремо. Чому так? По-перше, для перетравлення фруктів потрібні інші ферменти. ніж для щойно з’їденого обіду чи вечері. Та й. по-друге, часу на перетравлення фруктози потрібно більше. Особливо не дружить із попередньою їжею диня. Доведено, що причиною шлункового розладу, печії та відрижки можуть бути саме фрукти, з’їдені після інших страв

Приймати душ. Після їжі кров прибуває до органів травлення й забезпечує нормальне травлення. Під час душу чи ванни кров переміщається до кінцівок та шкіри. Тобто травлення уповільнюється, неперетравлена їжа давить на шлунок, виникають болі в животі. Воно вам треба?

Курити. Усі ми знаємо людей, які виходять покурити одразі після їди чи навіть у проміжках під час застілля. А чинити так не варто. Куріння й без того шкідливе, а коли ще й після обіду чи вечері… Нікотин зменшує кількість кисню в організмі. А для травлення кисень дуже потрібний. Коли ж його недостатньо, організм набирає набагато більше… канцерогенів з сигарети. Куріння після їжі можна порівняти із десятьма цигарками, викуреними поспіль.
Гуляти. Почекайте півгодинки, а вже потім вирушайте на прогулянку. Якщо після прийому їжі виникає фізичне навантаження, організм піддається стресу. А це тягне за собою розлади шлунка, дискомфорт у животі, запаморочення і відрижку.
Займатися спортом. Аналогічно: після прийому їжі всі сили організму спрямовані на  травлення. Фізичне навантаження тягне стрес, розлади травлення. А ще в такій ситуації під час активних рухів шлунок може постраждати чисто механічно, аж до проривів у виразках.
Сідати за кермо. Коли кров спрямувалася до травного тракту, мозок на якийсь час втрачає повне постачання крові. Падає концентрація уваги й виникає сонливість. Тож сідайте за кермо не раніше як по 1-2 годинах після їди.
Пити чай. Чаювання в нас – неодміння скадова застілля. Що б ви не з’їли на обід чи вечерю, трапеза завжди закінчується чаєм (варіант: кавою) із чимсь солоденьким. У чаї містяться дубильні кислоти, які знижують поглинання корисних речовин з харчів. Щодо заліза така цифра – на 87%. Це може призвести до загальної слабості, болю в грудях, анемії, запамороченням і хронічної втоми.
Їсти солодке. Саме солоденьке після головних страв прийнято вважати причиною зайвої ваги: 75% тих, хто завершує обід чи вечерю тістечком, потерпають від зайвої ваги вже після 35 років.
Спати. Безсоння й здуття живота наздоганяє тих, хто вирушає в тепленьку постіль одразу пісдя їди. Нещодавні дослідження показують, що ті, хто не лягає після вечері 1-2 години, можуть не боятися виникнення інсульту.
Чистити зуби (!!!)
Дивно, чи не так? Але чищення зубів одразу після їди може зашкодити вашим зубам. Хочеш-не хочеш, а емаль на зубах знімається разом із залишками їжі, а цукор чи кислоти з цих залишків руйнують зуби далі. Почекайте півгодини – цього достатньо, аби слина нейтралізувала кислоти.

Пізнаєте себе чи когось зі свого оточення за цим переліком? Багато звичок так укорінюються, що важко явити своє життя без них. Попервах це дуже складно, але за певної наполегливості ви звикнетеся із новими правилами. Головне ж здоров’я, чи не так?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *