Ботулізм – харчова інтоксикація від якої можна й померти

Восени кожна господиня намагається зробити якнайбільше консервацій на зиму. І це не дивно. Хто не любить посмакувати маринованими грибочками чи домашніми м’ясними консервами? Однак, ці улюблені делікатеси можуть стати причиною смертельно небезпечного інфекційного захворювання – ботулізм.

Протягом 2011 року в області зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм у побуті. Занедужали 4 особи, через вживання консервованої тушкованої риби домашнього приготування у с. Новоолексіївка Сокирянського району та тушкованого м’яса домашнього приготування в с. Снячів Сторижинецького та Недобоївцях Хотинського і Неполоківцях Кіцманського районів.

Ботулізм – класична харчова інтоксикація, яка виникає внаслідок вживання продуктів, інфікованих мікроорганізмом клостридіум ботулінум та екзотоксином. Характеризується важким ураженням нервової системи.

Токсини збудників ботулізму стійкі до дії температури та сонячного проміння. При нагріванні до 58°С вони руйнуються через 3 години, до 80°С – через 20-30 хв., при кип’ятінні – протягом 10-15 хв.

Факторами передачі збудників ботулізму можуть бути продукти, забруднені ґрунтом, в яких нагромаджуються токсичні і живі мікроорганізми. Але найчастіше причиною хвороби є вживання в їжу інфікованої консервованої продукції (особливо домашнього виготовлення), а також м’ясних продуктів, риби в’яленої, копченої та баликів, грибів, овочів і фруктів.

Розмноження збудника в більшості випадків не змінює смакових властивостей продукту. У твердих продуктах (ковбаса, шинка, балик тощо) мікроорганізми можуть розмножуватись гніздами в місцях, де створені анаеробні умови (без доступу кисню), продукуючи при цьому токсин. Цим пояснюються поодинокі випадки ботулізму при груповому вживанні одного й того самого продукту. Інфіковані клостридіями ботулізму консерви, як правило, здуваються. Хоча відсутність здуття не свідчить про безпеку продукту.

Найбільша летальність (до 30%) від ботулізму пов’язана із вживанням рибних консервованих продуктів із таких риб, як плотва, карась, товстолобик, сом, лящ (в’ялених та холодного копчення).

Схильність до ботулізму висока і вона не залежить від статі та віку. Найчастіше ним хворіють в осінньо-зимовий період, коли вживання консервованих продуктів збільшується. Ботулічний токсин швидко всмоктується як у шлунку, так і в тонкому кишківнику. Одночасно уражуються гладкі м’язи кишківника, виникає різкий спазм кровоносних судин. Із кров’ю токсин потрапляє в усі тканини й органи.

Інкубаційний період при ботулізмі може тривати від 2 годин до 10 діб, найчастіше – 18-24 години. Чим більша кількість токсину потрапила в організм, тим коротший інкубаційний період і тим важчим буде перебіг захворювання.

Недуга починається гостро, раптово. Водночас з’являються симптоми нехарактерні для ботулізму: тошноти, блювання, слабкості, проносу. Пізніше додаються вже симптоми специфічні: погіршення зору, поява «туману» і «сітки» перед очима, опущення віка, різка слабкість, запаморочення, сухість слизових оболонок рота та глотки, що викликає відчуття чужорідного тіла в горлі, важкість ковтання, розлад мови аж до втрати голосу.

Для ботулізму характерна нормальна температура, частий пульс, закреп. Своєю поведінкою хворий нагадує п’яну людину. З’являються значні розлади дихання, які можуть стати причиною смерті на 2-5-й день хвороби.

Профілактика ботулізму – контроль при стерилізації та зберіганні продуктів. І це стосується як домашньої консервації, так і консервації на харчових підприємствах, консервних заводах та продуктових магазинах.

Пам’ятайте, що консерви, в яких піднялися кришки (бомбажні) не можна вживати в їжу. Приготовлені в домашніх умовах м’ясні, рибні, грибні й овочеві заготовки та продукти повинні виготовляти з дотриманням усіх правил стерилізації.

А ще не споживайте ковбасу та шинку із запахом прогірклого масла, компоти, що мають на поверхні темні плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею. Не будьте скнарами викиньте недоброякісні продукти, бо лікування обійдеться дорожче!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *